Thursday, October 14, 2010

Pindah

Kalau ada yang baca entry ini aku ada buat review pasal azam/wishlist aku untuk tahun 2010.. bak kate laki aku..tahun ni alhamdulillah..ape yang aku azam/wish tercapai dan dimakbulkan oleh allah..disebabkan itu..laki aku suruh aku tambah lagi 2 benda dalam list itu..satu ialah "membeli rumah" and kedua ialah "membeli kereta"

Disebabkan kemasinan mulut laki aku.. tahun ni kteorang dah beli umah baru yang tak berapa baru itu..ini semua kerja gilo ko..menda ni jadi masa bulan pose..laki aku ajak survey rumah kat area shah alam pada mulanye..lepas dah survey semua..g pulak area bangi..tengok la beberapa rumah yang ada..pastu dia tanye aku mana yang ok..aku cakap semua tak sebab semuanye atas 300k..mahal wooo...pastu dia cakap dia kenan 1 rumah ni..tapi rumah ni dah terover gila2 ngan budget kteorang..

Laki aku x putus asa..dia nak2 jugak umah ni..decision nak beli umah ni ambik masa seminggu je ko..dari tgk umah sampaila bayar deposit..kalau umah takat 100k tu aku tak kisah..ni bleh dikira mahal jugak la..disebabkan dia dah nak2 jugak..aku ikut je la..

So sebelum raya dah setel semuanye..cuma tunggu loan sajo..harap2 pas aku bersalin baru pindah..kalau tak haru beb..nak kemas segala barang yang ado..

Disebabkan nak masuk umah baru..dalam otak aku ni macam2 nak buat kat rumah itu..tapi semuanye bergantung pada pulus yang ado..

1. Ruang tamu

Kalau la buleh..sofa yang lama tu diangkat ke family area kat tingkat atas..so kat bawah bleh la aku sambar sofa baru..wah..wah..wah..temanye rasanye mau warna garang..merah bleh kah..aku suka yang simple & yang paling penting tahan lama..mahal skit takpe asalkan xle aku nak nuko sofa tiap2 tahun..ye dok..



2. Ruang menonton TV

Ikutkan aku malas nak letak tv kat bawah..bior la tv tu kat atas je..tp bila pk anak aku suke benor tengok kartun..xkan la asal nak tgk tv nak naik atas..ye dok..kalu buleh la nak tv flat skrin..ye..ye..aku tau ramai dah yang ado tv ni..umah aku tv zaman jepun lagi..besar gabak beb..dah umah baru space tak banyak..nak tak nak kena gak beli menda alah ni..jimat space..aku nak simple je la kawasan ni..ada rak skit utk letak ape2 yang patut..


3. Dapur

Walaupun jarang masak..tapi aku suka dapur yang kemas dan cantik..kalau buleh dapat yang macam bawah ni aku dah heppi beb..aku request kat laki aku..aku nak oven..hahaha..guna tak guna blakang kira..yang penting ado..kang kalau dah ada senang aku nak buat ape2..ye tak puan2..cantik kan dapur warna merah ni..kalau la dapat sedondonkan ngan warna peti ais..alangkah bahagianye..


4. Bilik tido

Bilik tido utama aku nak satu set katil+almari yang baru..tolong bagi dekat aii yang besaq punye ye..tu aje..

Bilik tido yang lain bleh guna katil lama kecuali 1 bilik nak buat bilik anak bujang aku..mau kasi dia tido sendiri maa..so ingatkan la nak kasi cat and beli set katil yang best2 untuk dia..kasi dia semangat nak tido..


5. Laman

Rumah baru ni ada la sedikit tanah sekangkang kera yang buleh di buat lari2 anak petang2..kalau bleh nak la hias skit kasi nampak mcm umah orang skit..aku xnak tanam ape2 bunga pun..malas weh nak jaga..rumput yang ada pun belum tentu terpotong atau tak..cuma kalau buleh sila la buat pondok kecik untuk anak beranak makan petang sambil menghirup udara yang kureng bersih..heheh


p/s: sebenarnye banyak lagi..tapi kang laki aku baca dia pengsan plak..banyak benor bini dia mintak..i x mintak buat sekali gus..ada duit baru kte buat..xdak duit..dok la diam2 dlm umah..:)


gambar achik google ajo..


4 comments:

Mayiskandar said...

wah...tahniah dah ade rumah baru...bleh la ajak dtg rumah nnt...

AkMa said...

cantiknye gambar kitchen..kalau nak cantik cam tu order la nanti ekk..hehheh

ErNa said...

okies..nanti akan ku jemput semua datang rumah ku..tapi sila bawa pinggan masing2..hahaha..

kem-ko bagi harga murah aku buat ngan ko la..

sWeEtdARLiNG said...

salam kunjung,

insyaAllah, kalau niat kita tu murni, Allah akan makbulkan...

www.sw33tdarling.com