Tuesday, October 30, 2012

Laksa Penang

Aku memang hantu laksa. Makan laksa hari-hari pun takpe syaratnya kuah laksa mesti sedap. Kalau nak sedap haruslah masak sendiri kan. Aku jenis malas duduk dapur lama-lama. Kalau laksa ni bleh masak dalam masa 2 minit alangkah bahagianya.

Cara aku masak laksa simple sangat. Jimat masa dan tenaga. Mari sama-sama kita lihat ek.

bahan-bahan untuk kuah












Bahan-bahan untuk kuah:

1 tin sardin (apa-apa brand pun takpe)
5 biji cili besar
1 ikat daun kesum
1 ikat bunga kantan
1/2 biji bawang besar
10 biji cili padi (aku selalu letak lebih sebab suka pedas)
1 ibu jari belacan
Asam gelugor

Cara-cara:

Basuh semua bahan-bahan diatas. Potong cili dan buang bijinye. Blendkan cili, daun kesum, bunga kantan, cili padi, bawang besar dan belacan. Sebelum blend letak periuk berisi air atas dapur. Dah siap blend curah la dalam periuk hasil yang diblend tadi.

Bukak tin sardin dan buang sosnye (isi jangan buang ek). Blendkan isi sardin sahaja beserta air yang didihkan tadi. Blendlah sampai lumat dan curah dalam periuk tadi. Letak asam gelugor 2-3 keping beserta garam. Tunggu sampai mengelegak. Rasalah kut-kut kurang masin masam, korang adjust la sendiri. Laksa jangan lupa rebus.

Tadaaaa..siappppp!!!

:

:

:

:



Kuah laksa atas dapur

nyum-nyum

Dah siap bleh la dihidangkan dengan timun, cili, dan juga bawang. Jemput makan semua.

Monday, October 29, 2012

Drowning



Don’t pretend you’re sorry
I know you’re not
You know you’ve got the power
To make me weak inside
And girl, you leave me breathless
But it’s okay
Cause you are my survival
Now hear me say
I can’t imagine
Life without your love
And even forever
Don’t seem like long enough
Every time I breathe I take you in
And my heart beats again
Baby, I can’t help it
You keep me drowning in your love
Every time I try to rise above
I’m swept away by love
Baby, I can’t help it
You keep me drowning in your love

Maybe I’m a drifter
Maybe not
Cause I have known the safety
Of floating freely in your arms
I don’t need another life line
It’s not for me
Cause only you can save me
Oh, can’t you see
I can’t imagine
Life without your love
And even forever
Don’t seem like long enough
(Don’t seem like long enough yeah)
Every time I breathe I take you in
And my heart beats again
Baby, I can’t help it
You keep me drowning in your love
Every time I try to rise above
I’m swept away by love
Baby, I can’t help it
You keep me drowning in your love
Go on and pull me under
Cover me with dreams, yeah
Love me mouth to mouth now
You know I can’t resist
Cause you’re the air that I breathe
Every time I breathe I take you in
(Cause every time I breathe yeah)
And, my heart beats again
Baby, I can’t help it (baby I can’t help it)
You keep me drowning in your love
And, every time I try to rise above
I’m swept away by love
Baby, I can’t help it
You keep me drowning in your love (ooh, ooh)
Baby I can’t help it
You keep me drowning in your love (got me drowning)
oh oh oh
You’ve got me drowning
You really got me drowning in your love
Baby, I can’t help it
Can’t help it oh no
(got me drowning)
Cause ever time I breathe I take you in (yes I do)
Then my heart beats again (Oh)
Baby, I can’t help it (baby, I can’t help it)
Keep me drowning in your love (oh no)
And every time I try to rise above (got me drowning)
I’m swept away by love
Baby, I can’t help it
Keep me drowning in your love


Friday, October 26, 2012

Poligami

Entry yang dah ada dalam draft. Entah kenapa aku tak publish aku tak tau la.

Aku berbulu dengan sorang caller  ni. Pagi tu hot.fm dok buat topik ape benda ntah. Tup-tup minah ni cadangkan "Hari Poligami". Desprate sangat dah minah ni sampaikan sanggup call tu. Kalu hari poligami tu takde, tak kawin la dia.

Konpius aku dengan perempuan ni. Bukan main banyak laki bujang kat luar sana, dengan laki orang jugak dia nak. Sanggup pulak tu tunggu 2 tahun. Adoiiilaaa. Perempuan ni aku rasa bengap kut. Sifat lelaki ni, kalau dia nak sangat kat perempuan tu, ape dia kisah dengan 1st wife dia, bagi sign ke tak dia peduli ape asalkan dia kawin. Kalaula dia nak kawin kan, awal-awal lagi dia dah kawin. Siam pun siam la. Takat kena denda aje pun bila nak register kat sini.

Ni ape ke bodoh la menunggu ke laki tu sampai 2 tahun. Jadi andartu dulu la baru dapat kawin. Aku tak marah sebab dia nak kawin. Kalau ko buat cara baik orang takkan marah (note: orang tak marah tapi berbulu-bulu dengan ko). Ni dah la nak kat laki orang, ko cakap-cakap lagi yang kalau laki ada perempuan lain maknanya dia dah tak sayang kat wife dia. Mana kau tahu dia tak sayang 1st wife dia. Sebab dia sayang 1st wife dia la kau tak kawin-kawin sampai sekarang.

Hai la perempuan sekarang, aku yang dengar pun malu. Aku rasa mak pak dia lagi malu dapat anak gini. Ni kalau kena kat mak aku, sah-sah arwah dah aku sekarang ni. Buat caller tersebut, kesian pada anda sebab terpaksa menunggu lelaki durjana menjadi suami anda. Bak kata kak Di, ko hanya ada dalam list KIV lelaki tersebut. So sampai bila tu, ko tepuk dada tanya hati sendiri sampai bila nak menunggu.

Dah itu ajer.











Thursday, October 25, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Selamat hari raya haji kawan-kawan. Aku macam tahun-tahun sebelum ni la, raya kat Puchong je. Malam ni balik Puchong sebab ada takbir rumah ke rumah. Mintak-mintak la kena rumah yang awal-awal. Kalau lambat alamatnya beleh la mata den ni.

Jumaat dah balik Bangi semula. Misi menghantar bibik ku balik for good. Lepas ni aku la jadik bibik. Adoiiilaaaa. Apa-apa pun, sesapa yang balik hari ni hati-hati memandu. Kalau tersangkut dalam jem, silalah bertabah. Hehehe.

Pada kambing dan lembu, bersiap sedialah untuk bekorban jiwa ragamu. Hihihi.



Melur Jelita

Lately ni blog aku ni banyak entry pasal novel plak kan. Bukan ape, takde idea nak tulis apa. So baik aku cerita pasal hobi membaca aku ni.

Latest addition-novel dari Melur Jelita. Aku tak pernah baca novel tulisan beliau. Aku jugak baru tahu tentang kewujudan Melur Jelita ni. Bila kawan-kawan FB dok gebang-gebang tentang novel terbaru Melur, aku pun mengeletis la kan. Apesal aku tak tahu pasal novel ni.

Aku pun ape lagikan, terjahla Popular. Bukan satu aku beli, tapi dua buku sekali gus. Puas hati den!!. Sinopsis buku ni aku malas letak . Buku ni aku bg 4 star dr 5. Hehehe. Aku lebih suka Siti Rosmizah. Buku Melur Jelita ko kena baca dari hati. Banyak pengajaran dari cerita yang dia buat terutama dalam buku I Love U Stupid. Cara cerita macam ko pernah berada di negara itu. Ko boleh rasa perasaan Iris. Sebab tu kena baca dari hati. Nak tahu lebih lanjut, pergi beli and baca.

Buku Melur Jelita
Koleksi novel yang ada dalam simpanan. Kalau penuh sangat aku nak jual la buku-buku ni. Agak-agak ada orang nak beli ke.

Koleksi sehingga sekarang


Wednesday, October 24, 2012

WW-Part 5




VS










Tuesday, October 23, 2012

Hasil tuaian kebun

Sabtu lepas hari yang ditunggu-tunggu. Hari mengemas dan mengutip hasil kebun yang sekangkang kera itu. Dekat kebun ni aku tanam kangkung, cili, serai, daun pandan, ulam raja, daun kunyit. Sebelum tanam cili kat batas yang hubby aku buat tu, aku tanam sawi & kailan. 

Kiteorang try tanam sawi and kailan semula kat batas tu tapi tak hidup pulak. Maybe tanah nak kena baja semula ke hape. So sebab malas, tanam je la cili, daun kesum and kangkung kat batas tu. Mari sama-sama kita lihat hasil kebun ku ini.

cili besar


daun pandan, sebelah daun kayu ke ape namanye

hasil tuaian..kangkung

ulam raja..kali ke 2 tanam. Yang 1st dah tua, kasi cabut.
kebun yang hubby buat, ada cili, kangkung and daun kesum

daun ape ntah nama ni..tak ingat plak



Orang kuat yang menjayakan kebun ini adalah..jeng..jeng..jeng..
:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:

:


tok laki ku..busyukk!!

 


Monday, October 22, 2012

Birthday Syafiq @ school

Besday Syafiq yang ke 4 tahun we all plan sambut dekat school-GA. So ape lagi kan, kena la prepare goodies untuk budak-budak 4 tahun, rasanya dalam 40 orang. Lepas tu cari kek, anak teruna minat dinosour and robot. Susahnya nak cari kek yang ada gambar binatang yang dah pupus tu, last-last kek robot ni la yang ditempah.

Goodies just bagi mufin, cokelat and mainan robot. Masa nak sambut ni si Syafiq tengah sakit mata. Nak cancel tak bolehla kan sebab dah tempah segala. So aku decide hantar la jugak dia ke school untuk sehari. Semata-mata untuk sambut birthday dia.

Kek robot, tempah kat area rumah je.

Besday ni celebrate masa dorang makan pagi. Dalam pukul 9 dah dengar budak-budak ni turun tangga sambil selawat. Semua excited sebab tiba-tiba ada kek. Hahaha. Semua dok tanya "ini mummy syafiq ke?". So budak-budak aku sediakan mi goreng jugak. Abis makan teacher arrangekan Syafiq untuk potong kek. Tengok muka Syafiq, blurrrrr!!!.:)





Syafiq & kawan-kawan









budak ni susah betul, suruh senyum taknak






Dah abis acara memotong, ape lagi kan, makan sakan la budak-budak ni. Budak mana yang tak suka kek kan. Lupa plak, krim puff pun aku tempah gak, sebenarnya untuk teacher, tapi budak-budak bedal sekali.

Masing-masing dengan botol air sendiri
Ibu and afiq, tengok budak sebelah Syafiq, tengok macam geli je..heheh

dok intai ada lagi ke tak ke

Aku pun tak tau sedap ke tak sebabnya aku tak makan. Hubby cakap sedap, so percaya je la kan. Tahun depan tak tahu nak celebrate besday apit kat school lagi ke tak. Kalau buat dekat school kena bg goodies yang berguna sikit untuk budak-budak. Kek pun sure budak ni nak kek binatang dah pupus. Mana lagi la aku nak cari. Sesape tahu sila inform aku ek. Ok. Abis .


Friday, October 19, 2012

Dahulu vs Sekarang


Dulu vs sekarang. Kalau di lihat dari segi rupa paras takde bezanya. Cuma dulu kenit sekarang sudah big big women. Lemak melimpah ruah. Syukur dengan rezeki yang allah bagi. Hehe. Saja je aku letak gambar masa kecik. Patutnya letak gambar dari baby, tapi gambo tu takde dalam external HD aku. Nanti aku update balik bila ek.

Masa ni rasanya sekolah rendah kut
cun tak saya masa ni..hehe

3 beradik

bam-bam nye aku..sekrang pun masih sama

masa besday yang ke 5 tahun

teka aku yang mana




VS


Sekarang..:)


tahun 2010
tahun 2012

tahun 2012-masa raya hari tu

Badan makin besar and berat. Bila masa ntah nak diet and kurus ni. Letih-letih dengan badan sendiri.

Ok, itu ajer..

Thursday, October 18, 2012

50 Shades of Grey


Aku beli buku ni lepas raya hari tu. Itu pun terjebak lepas kawan aku cakap buku ni best. Disebabkan nak tau ape yang best sangat buku ni, aku beli yang 1st dulu. Buku ni ada sampai part 3. Dekat MPH ada jual 1 set, so kalau ko beli 1 set murah la sikit compare beli satu-satu.

Best jugak la buku ni (note: anak dara jangan baca buku ni, mak dara bole, hehehe). Nak tau cerita pasal ape, baca sendiri. Aku takmau bagi tau kat sini. Hehehe. Aku baru nak beli yang ke 2. Zaman bila nak abis baca tu aku tak tau la. Mintak-mintak yang ke dua best jugak.

Tu ajerrr.




Wednesday, October 17, 2012

Tips Mengajar Anak

membaca. Syafiq dah 4 tahun, dekat school di ajar membaca. Tapi paham-paham la kan, mana sempat teacher nak ajar semua. So dekat rumah aku buat la ulangkaji dengan Syafiq. Macam selalu nak baca 5 minit pun payah. Kadang-kadang aku dah marah baru nak baca. Syafiq aku ajar lewat jugak la. Patutnya umur setahun aku dah ajar. Tapi entah la. Dah tahu kesalahan diri, harap-harap Sarah dapat la aku ajar dengan jayanya. Aku share tips dari Majalah PaMa. Boleh guna tips ni untuk mengajar anak-anak korang semua.
Sila baca.

 
1. Pengulangan
Bayi cepat belajar jika anda sentiasa melakukan pengulangan secara konsisten. Sebagai contoh, jika anda mahu mengajar bayi anda tentang warna, sebutkan warna itu misalnya warna biru. Begitu juga dengan abjad atau nombor. Jika anda terjumpa abjad atau nombor, sebutkan dengan kuat. Biarkan bayi anda mendengar. Jika anda lakukan secara kerap, bayi akan cepat belajar. Anda juga boleh cuba meletakkan sekumpulan barang berwarna sama di hadapan bayi anda. Seterusnya sentiasa mengulangi warna itu. Ini adalah teknik pengajaran yang terbaik untuk bayi. Minda anak anda adalah seperti ‘span’ pada usia ini, ia menyerap apa sahaja pengajarang yang diberikan kepadanya. Sekarang, terpulang kepada anda untuk mengisi dengan ilmu yang berguna.

2. Jangan Berbahasa Bayi!
Goo goo gaa gaa! Bahasa bayi yang begitu mengagumkan dan ia sememangnya sangat menarik apabila anda melihat bayi comel berbahasa begitu. Tetapi jangan ikut bahasa bayi anda, jika anda ingin mengajarnya berkomunikasi. Cara ini memang sukar, tetapi inilah cara mengajar yang betul untuk bayi anda bercakap. Cuba jangan bercakap bahasa bayi apabila bersama dengannya. Cuba bayangkan anda sedang bercakap orang dewasa. Paling bagus bercakaplah dengan menggunakan bahasa yang betul. Daripada anda menggunakan ‘ne ne’ yang mewakili susu atau ‘mam mam’ untuk makanan. Anda pasti teruja bila bayi anda dapat belajar dengan pantas dengan bahasa yang betul.

3. Ganjaran
Seperti anak anda yang sudah besar, bayi juga suka diberi ganjaran. Mereka suka memberi pujian, memeluk dan menciumnya. Cubalah anda berkata ‘adik pandai’ sambil menepuk tangan, apabila bayi anda berjaya memasukkan blok mainan dalam kotak kecil. Pasti bayi anda menunjukkan riak wajah gembira kepada anda. Apa yang pasti, bayi suka dibelai dan dimanja dengan ucapan sayang. Bayi sangat suka jika dirinya dipeluk dan diberi ciuman. Selain itu, anda juga boleh memberikan ganjaran dengan memberikan biskut kegemarannya jika dia melakukan apa yang anda suka.

4. Bacakan Buku
Anda pastinya sudah biasa dengan cara ini, tetapi inilah cara istimewa untuk mengajar anak anda mengenal buku dan melatihnya untuk suka membaca buku. B acalah kepadanya walaupun dia belum faham apa yang anda bacakan. Sambil bayi anda duduk di atas riba anda, pegang tangannya untuk dia merasai buku itu. Tetapi kadang kala, bayi anda mungkin akan mengiggit buku, biarkan dia melakukan begitu, namun pastikan buku itu jenis kain. Dalam pada itu, teruskan membacakan buku kepadanya supaya dia suka membaca buku. Bayi anda akan cuba meniru anda membaca buku dan mungkin akan membaca sendiri nanti.
 
5. Mula Awal
Ajarlah anak anda pada awal usianya. Perkenalkan perkara baru kepada anak anda. Jangan menunggu pada usia 3 atau 4 tahun baru hendak mula mengajarnya abjad, nombor dan objek-objek di sekelilingnya. Anda harus lakukan pengajaran sekarang! Bayangkan anak kecil anda boleh mengenal nombor, huruf atau warna pada awal usianya. Pasti anda gembira dengan kecemerlangannya.

6. Bersabar
Percayalah anak anda tidak akan pintar jika anda tidak menggunakan kaedah-kaedah yang dinyatakan seperti di atas secara konsisten. Namun anda kena bersabar untuk melakukannya kepada anak anda. Jangan putus asa, jika anda tidak mendapat melihat perubahan anak anda. Terus melakukan pengajaran sehingga anak anda pandai.

7. Penerokaan
Biarkan bayi anda melakukan penerokaan di sekelilingnya. Biarkan dia belajar memegang, merasa, menghidu bau, mendengar dan melihat. Misalnya untuk bau anda boleh sediakan bunga ros, buah epal untuk dia pegang dan puppet kecil untuk dia melihat. Namun pastikan ruang itu penerokaannya itu selamat untuk anak anda belajar dengan selesa dan gembira.

8. Belajar Dengan Gembira
Mengajar anak bukan sesuatu yang membosankan! Nyanyilah lagu dan aktiviti yang menyeronokkan untuk membantu anak anda belajar dengan gembira. Bayangkan, anda akan dapat melihat anak anda dapat belajar dengan cepat untuk mengambil barang dalam bekas permainannya. Lakukan ia setiap hari. Pasti anak anda dapat melakukan dengan baik sekali.

9. Permudahkan
Jangan meletakkan harapan yang terlalu tinggi kepada anak anda supaya dapat mengikut arahan anda dengan betul. Dia masih kecil, berilah dia masa untuk melakukannya. Jangan biarkan dia duduk sehingga 4 jam untuk belajar abjad. Lakukan aktiviti yang ringkas dan mudah dalam tempoh masa yang pendek antara 5 hingga 10 minit untuk mengelak anak anda mudah berasa bosan. 

10. Teruskan!
Untuk memastikan anda berjaya mengajarnya dengan baik, lakukan pengajaran setiap hari. Jangan putus asa. Ingat anda sedang mengajar anak kecil, bukannya anak yang besar yang sudah boleh berdikari. Pengajaran satu atau dua minggu tidak mencukupi untuk anak anda. Oleh itu, lakukan ia sebagai rutin harian untuk dia mengenal tentang persekitarannya. Lakukan dengan konsisten dan fokus supaya pembelajaran ini berjaya dengan cemerlang.


Tuesday, October 16, 2012

Aku sangat

BZ. Bz dengan kerja yang tak habis-habis. Cerita tertunggak dah berlambak-lambak. Nak buat dekat rumah internet slow macam siput. Tak pun idea untuk mengarang mengarut takde. Mintak-mintak minggu BZ habis setakat minggu ni sahaja. Penat wehhh.

So entry tertunggak korang tunggu je la. Pasal legoland. Adik aku kawin. Macam-macam la. Insyaallah ada masa akan berupdate la blog ni.

Tungguuuuu!!!!




Thursday, October 4, 2012

Suamiku, Mr Perfect 10

Stok bacaan dah habis. Macam biasa la, tiap-tiap bulan mesti kena beli novel baru. Kalau tak beli, nanti aku kebosanan. Weekend kalau tak keluar aku akan memerap dalam bilik. Bukak aircond kuat-kuat sambil baca novel.

Selasa, aku baca buku ni. Dari pukul 8 malam sampaila 1 pagi. Aku kalau buku tu best sanggup habiskan walaupun kena bersengkang mata. Kalau buku tu tak best, alamatnye aku tertido sebab bosan.


Penulis buku ni Syamnuriezmil, Aku tak pernah baca buku yang dia tulis. Ini yang pertama. Aku pun tak sure ni buku ke berapa yang dia tulis kan. Macam biasa, aku malas nak cari info. According tu Page Kelab Peminat Novel, buku ni No 1 di Carta terlaris/Bestseller KINOKUNIYA. No 1 di MPH untuk 3 minggu berturut-turut dan No 3 di POPULAR.

Masa aku baca, mula-mula dah menarik. Jalan cerita simple. Cara mengolah pun simple. Bila dah start baca ko jadi tak sabar nak tunggu ending macam mana. Buku ni ada jugak part-part yang boring, tapi tak banyak la. Aku copy paste je la sinopsis dari Page Kelab Peminat Novel.

PERTEMUAN yang tidak terduga sewaktu penerbangan dari Heathrow, London ke KLIA, Sepang menciptakan sebuah lakonan suami isteri di antara Aleeya Azmeen dan Zarief Danial. Lakonan selama
seminggu, demi menyelamatkan A

leeya Azmeen untuk berdepan dengan ibunya, PuanY
azmeen. Janji telah terpatri tetapi perasaan lain pula yang bertakhta dalam hati.

“Abang, orang kahwin pun tak pegang tangan bini dia sebegini teruk, tau! Sampai tak boleh bernyawa tangan Leeya ni.” – Aleeya Azmeen

“Peduli apa Aleeya nak cakap apa pun. Asalkan Aleeya selamat dalam pegangan abang! Abang tak kisahlah apa orang nak cakap.” – Zarief Danial

Saat itu, Syed Muzaffar, bekas kekasihnya, cuba menagih semula kasih dari Aleeya Azmeen. Konflik bertambah hebat apabila keluarga Syed Muzaffar cuba merebut anak yang dikandungkan oleh Aleeya Azmeen untuk mendapatkan harta dan kekayaan. Azura Hanim pula menjadi penghalang rasa cinta Zarief Danial terhadap Aleeya Azmeen.
Aleeya Azmeen menjadi keliru apabila terpaksa memilih di antara cinta terhadap Syed Muzaffar ataupun Zarief Danial.

“Aleeya dah jumpa ke lelaki perfect 10 tu?” – Zarief Danial

“Dah, tapi dia milik orang,” – Aleeya Azmeen

Siapakah yang layak menjadi suami paling sempurna buat Aleeya Azmeen? Adakah Syed Muzaffar ataupun Zarief Danial? Adakah Aleeya akan memperoleh cinta dari Encik Perfect 10, seperti mana yang dia harapkan?


Kalau korang nak tau ape yang Perfect 10 tu, sila la baca. tak rugi pun beli. Ni komen dari aku la kan. Selera orang lain-lain. Aku suka, ko pulak tak suka. So tepuk dada, tanya la selera anda. Selamat membaca.


Tuesday, October 2, 2012

Bibik

Nampaknyer perkhidmatan maid aku akan dihentikan setakat ini sahaja. Dia akan balik masa raya haji nanti. Lepas ni aku la jadik bibik. Uwaaaa. Pengalaman ada maid ni macam-macam. Aku bukan jenis ambik kira sangat. Kalau kau dah siap kerja nak tido awal dipersilakan. Ko tak payah masak. Aku yang masak hari-hari. Kau cuma sediakan bahan-bahan sahaja. Lepas makan kau basuh semuanya & pastikan dapur aku tak berminyak. 

Bukan aku taknak sambung bibik aku ni. Tapi lately ni nampak lain macam sangat. Satu hari tu aku ambik tepon and baca sms yang ada. Terkejut mokcik bila baca sms tu. Begini la lebih kurang sms antara bibik & boipren nye (note: bibik ku udeh kawin & udeh punya 1 anak)

boipren: dosa tetap dosa 
bibik: ngapa baru skrang bilang dosa, masa abg suka aku tak ingat dosa. Aku udeh sanggup bercerei sama lakiku..skrang abg bilang dosa 
boipren: dosa tetap dosa 
bibik: baru skrang aku rasa cinta & sayang sama abg. Aku udeh sanggup bercerai..sekrang abg ckp pasal dosa. Aku baru ngerti cinta tak pasti memiliki. Aku tak dapat tuannye dapat hatinya pun nggak apa. 

Fuhh..lebih kurang la sms bibik & boipren. Tapi yang pasti alasan paling kukuh yang aku taknak sambung bila dia tanya si boipren bila nak datang Bangi. Tinggg!!!Si bibik ni penah jumpe boipren dia ke. Dia penah bawak ke rumah ke. Selama dia kerja, sekali je aku marah dia kaw-kaw punya sampai Syafiq pun takut. Sebabnya dia bawak anak-anak aku pergi kedai without my permission. Kepantangan aku betul. Balik aku bukak peti ais tgk ada cokelat. Tanya mana dapat. Dia kata pergi kedai sebab Syafiq mengamuk. Hmm..ko tengok la aku ngamuk macam mana pulak. Start dari tu aku kureng sikit dengan dia and aku siasat la sikit. Tu yang terjumpe SMS tu. Aku tak cakap & tanya pasal tu sebab aku nak hantar dia balik. No point pun nak tanyakan. Dari kau sakit hati, baik kau buat tak tahu.

So after this aku la bibik. Mintak-mintak la dapat pengganti cepat dan baik. Aku rasa aku kena buat garang sikit. Selama ni aku ambik mudah dengan semua benda. Tak terlalu tegas. Orang lain kalau kena kejut bibik, selamat la bibik tu kena maki. Aku ni baik lagi. Kejut & tak marah. Baik kan aku. Sebab tu bibik pijak kepala aku. Tapi dia silap la. Aku memang pantang orang tipu aku. Kalau korang tengok dia angau mengalahkan anak dara. Makan taknak. Minum taknak. Malam-malam gayut. Sebab tu la bangun lambat.

Sorry ye maid-maid sekalian. Walaupun bukan semua tapi korangkan kalau orang dah baik bukan nak buat baik dengan orang tu. Korang pijak lagi kepala orang tu. So nasib korang la bila kena kerja dengan majikan yang mendera korang. Memang pembalasan yang setara la. Kerajaan korang lagi ntah hape-hape. Tengok rakyat korang kerja macam mana pastu baru cakap. Demand macam-macam. Kalau bagus takpe, ni hampes.

Dah la. Cakap pasal bibik buat hatiku sakit gila.



 

Monday, October 1, 2012

Syafiq Si Anak Teruna

Lama tak cerita pasal Syafiq kan. Tak lama lagi dah 5 tahun. Aku pun masih berkira-kira mau hantar budak ni sekolah mana. Sekolah seksyen 2 ke or seksyen 3. Kalau seksyen 2 boleh suruh maid hantar ambik, jalan kaki pun boleh. Kalau seksyen 3 kena naik van. Bab naik van aku risau sikit.

So bab sekolah tahun depan la decide. Sekarang malas fikir lagi. Syafiq sekarang berat dah 16 kilo.
Berat badan biasa2 and sepatutnya berat budak ni kena 20kg lebih ke. Makan still kurang TAPI susu banyak. Susu sama jugak. Patut dah tukar tapi dia nak jugak minum susu yg 1-3 tahun. Katanye susu yang baru tak sedap. Minum susu still guna botol. Bila ntah aku nak buang botol dia ni. Cakap masih pelat tapi boleh paham lagi.
 
Minum susu sambil mengentel ibu jari kaki
Syafiq..senyummm
Hari tu ada perjumpaan dengan teacher dia. Kata teacher Syafiq ni pemalu. Dulu lagi pendiam sekarang dah ada perubahan. Dah nak join aktiviti, dah main & cakap dengan kawan-kawan. Teacher cakap ada yang dia masih lemah. Pegang pensil, pegang gunting. Ada test ABC..bila tanya dia senyap je. Teacher pun conpius dia kenal ke tak. So tiap2 malam ada aktiviti menulis dan menggunting. Membaca dan mengenal ABC, 123, AlifBaaTaa..semua la. Tu la kerja tambahan aku. Jadi cikgu waktu malam.

Selain tu aku balik kerja mesti selongkar bag dia. Capai buku dia & suruh dia baca. Selalu 5 minit je la bertahan. Takpe..5 minit pun tetap beharga. untuk reading ia still Book 1 lagi. Kebanyakkan budak-budak dalam kelas dia Book 1 lagi. So anak aku bukan yang tercorot la. Tak bernafas aku kalau budak-budak ni dah buku 2 3. Terkejar weiii.







Begini la hasilnye kalau sua camera ke muka Syafiq
Hopefully akhir tahun ni dia dah Book 2. Dah pandai baca dan mengira. Dah pandai menulis dan mengeja nama sendiri. Adoii..budak baru tadika aku dah risau. Baru 4 tahun kut. Budak masih nak main aku dah kerah belaja. Aku ni jenis mak yang terlalu risau akan anak. Otak aku ni dok la fikir macam-macam. Sedangkan takde ape pun.

Saya budak nakal
Ape-ape pun aku harap semua berjalan seperti dirancang. Masuk 5 tahun dah pandai baca sikit-sikit.
Dah pandai mengira sikit-sikit. Pandai baca iqra'. Kalau tak tau lagi aku hantar kelas tambahan. Kelasss kau mariaaa!!!
Aminnn!!