Wednesday, October 20, 2010

Akikah

Baby belum lahir..aku dah rancang pasal akikah..sebenarnye aku plan..untuk baby yang baru ni nak buat akikah kat rumah baru..masa syafiq dulu buat kat rumah IL..so alang2 dah pindah rumah baru..buat la house warming skali kan..bleh kenal2 ngan jiran segala..

Macam biasa la..kalau nak buat kat rumah sendiri..budget mesti ada..aku masih berkira-kira berapa yang perlu disediakan untuk majlis akikah & kenduri kesyukuran ni..persoalan yang ada:

1. Berapa jumlah jemputan

Masih mengira berapa jumlah tetamu yang akan dijemput..heheheh..terover jemput kang makanan tak cukup pulak..

2. Menu

Ini pun masih tak tahu samada mau masak sendiri ( of course bkn aku masak) or ambik je cartering..sekali ngan khemah semua kan..ala2 pakej gitu..and segala pinggan mangkuk..aku rasa pinggan mangkuk penting sebab nak harap umah aku tu..cukup2 aku anak beranak jer..

Aku ada jumpe 1 website ni..aku rasa harga pun mcm ok kan..cumanye tak tau la makanan ok ke tak..dari review yang aku baca macam ok je semuanye..

Menu:

•Kuzi Arab Lamb for aqiqah (1 whole lamb). A Must Try! Chef’s Recommendation.

•Food for 100 pax. (Menu A)

•1 Arabian tent inclusive of scallops according to theme colour, round table with table cloth & plastic chairs for 40 pax & ceiling fan.

• 2 Buffet tables complete with skirting.

•Tinkerbelle cradle inclusive of white shaggy base, imported artificial flowers, ornaments such as flower ball, decorative cushions, teddy bears, butterflies & ribbons.

•Tray for Cukur Jambul.

•Tinkerbelle Dress for Princess to wear during aqiqah, berendoi & cukur jambul ceremony.

Cumanye kalau bleh aku nak kambing panggang..hmmm...

3. Gift

Rasanye mau bagi buku/surah yassin kat tetamu..dari bagi menda2 yang pakai abis or pakai buang..baik bagi menda yang bleh digunakan sepanjang hayat kan..semua orang dapat kebaikan dan pahala...

4. Hiasan


Ingatkan nak buat berendoi..so kena la ada buai ek..nak suruh aku hias sendiri..tak tau la ape jadinye..kat website ni ada gak pakej skali ngan buai..so..website ni aku rasa sangat sesuai ngan aku cumanye tak tentu harga & jumlah tetamu..kalau ikutkan dia caj utk area pj.shah alam..belah2 sana jer..

Harap2 harapan aku nak buat kat rumah sendiri termakbul la..kalau takde rezeki nak buat..xpe la..lain kali bleh buat jugak..

p/s: Kena bentang budget kat menteri kewangan..kalau approve alhamdulillah..

website: http://makeawishbabies.wordpress.com



2 comments:

sWeEtdARLiNG said...

kalau nak catering yg boleh siapkan dengan daging akikah sekali, contact laa husband akak, khemah semua boleh order cukup lengkap..

cuba call 012-3163624 ~ Mazlan


www.sw33tdarling.com

ErNa said...

thanks..