Thursday, October 21, 2010

Cloth Diaper


Masa aku n hubby dok sibuk-sibuk beli barang2 baby..tiba2 kteorang nak test la pakai cloth diapers..disebabkan aku tak tahu ape psal CD ni..so ape lagi..p la cari mandiq..

Pas abis sesi bertanya & membeli..sesi membasuh CD pulak di jalankan..CD baru kena basuh 3x sebelum digunakan..disebabkan aku nak tgk sendiri keberkesanan & ketahanan Cd ni..aku decide bagi papik pakai dulu seblum adik dia..ini juga sebagai latihan kat maid aku..kang dia jugak nak kena handle CD ni sumer...

So weekend hari tu sehari la jugak si papik pakai..mula2 pakai ok..tak bocor..pastu dlm 2 jam dah basah..aku tukar yang baru..tak sampai sejam basah kat tepi..aku ngan laki aku pelik la..depan & tepi je lencun..belakang kering je..ke salah pakai..

Tukar kali ke 3..sebelum pakai dah adjust saiz semua..bagi pakai..tak sampai sejam sama jugak..basah lencun gak..abis cadar & tilam aku..aku tau papik memang kencing banyak..tapi takkan la bocor je kan..gerenti aku slah pakai atau basuh tak betul..

Tukar lagi..kali ni tahan 2 jam..masa tu papik tdo..skali di pusing badan dia..tgk2 dah bocor..last2 aku pakaikan je pampers..ingatkan nak pakaikan yang 2 insert..tapi tak sempat la plak..mlm tu ada hal..mls nak ambik risiko pakaikan CD..kang bocor umah orang..haru..

This week nak try lagi pkaikan CD..mana tau..kut-kut cara aku tu salah..btol tak..alang2 dah beli mahal2..kena kasi utilised btol2..

p/s: gambar dr mydearshoppe


7 comments:

Mayiskandar said...

skg nih glemer ngan CD. ramai gak member promote. tp tak terbukak ati lagi nak beli. tp ble erna ckp asik bocor jer...cam susah jer...ke kene adjust betul2?

rasp said...

apa masalahnye ek sis...
masa time Sapphire dulu tak de CD nie..
tapi wondering gak laaaa why???

ErNa said...

ntah la..maybe salah pakai kut..leceh skit la kut sbb tak biasa lagi..baru sekali pakai..weekend ni try lagi tgk mcm mana..

ErNa said...

rasp-ntahla..x cukup ilmu kut nak handle cd ni..nak kena try & error..bg pkai kat papik..dia dah 2 thn lebih..kencing pn byk..so x sure samada tak sesuai or salah pakai or saiz tak kena..hehehe..

eRNi aZiZ said...

hahaha..aku dah kata..org nak pakai hang mau pakai..kang bird anak hang kerapu hang jgn bunyi banyak sudah la labuuuu..aku ikut aku jer...org nak pakai cd ker..ce ke..cf ke..ada aku kesah??yg nak handle diri sendiri jugakk..kehkehkeh..tapi x pa..hang ada maid..buleh la tulun tuko 2 jam skali..agak2 kalo berjaya cd hang tu..pampers yg ader tu bleh la sedekah kat adik kedaung mu ini..muahahah

ErNa said...

pampers tu nak sedekah kat hang..kim slm la..papik tu jap je pakai pampers..pasni p kencing dlm jamban ler..

eRNi aZiZ said...

cehh...kudut..hang pakaikan dier spender utk potty train tu..dia dah pandai kencing kat jamban..cuma kadang terkucil skali skala..kira ok la tu..by the time adik dia kuar..dah tentu at least dah buleh bgtau nak kencing bagai..selamat duit pampers papik kat situ..hehehe..