Monday, November 30, 2009

Penang-Part 1

Entry lama..sebenarnya tak ada plan pun nak ke penang..tapi disebabkan aboh n mama nak g sana n keadaan emosi aku waktu tu tak stabil..so aku ambik peluang untuk hilangkan tension aku kat penang..aku sms hubby cakap aku nak g penang..aku bgtau aboh aku nak ikut n dan2 tu aboh ckp nak sponser hotel..wah..wah..wah..itu sudah bagus..aku tanye hubby nak ikut tak n dia ok..tanye baby..dia mula2 50:50..last2 dia ikut gak..hahaha..dah tau nak g penang..perkara pertama aku surf tempat makan yang best..hahahahaha..sebenarnye dh terbayang laksa, rojak buah, nasi kandar, jeruk n lain2..

Mula2 aboh nak gerak petang..pastu aku ckp la gerak pagi..x bazir masa n smp sana petang bleh g jalan2 lagi..so aboh pun tukar pkiran..gerak la kteorang ke penang pagi..plan asal dlm kul 9 gerak..tapi bb sampai lambat..so lambat skit gerak..dlm kul 10..

Aku dh plan dlm perjalanan nak singgah Kuala Sepetang..nak rasa mi udang yg org cakap sedap sangat tu..hahahah..gigih tu beb..hubby siap cari peta lagi almaklum la keta xdak GPS n kteorang x penah lagi g sana..so takut sesat barat nanti..

Peta nak ke Kuala Sepetang

Sampai sana tgk banyak keta dok tepi jalan..hmmm..sah la kedai mi tu kat sini..masa ni papik dh bangun..kat kedai ni (lupa nama) ada mcm2 mi udang..ada RM6, RM10 n RM13 kut..itu semua ikut jenis udang kalu x silap..ada jugak nasik goreng udang, laksa udang pun ada..disebabkan aku cuma nak rasa..so kteorang order mi udang RM6..rasa bg aku biasa2 jer n udang pn x fresh sangat..mungkin sebab tu murah kut..tapi dalam mi tu aku rasa ada lebih 10 ekoq udang ada..penat nak kopek udang2 ni..sblm balik kasi bungkus 1 mi udang n 1 nasik goreng udang..kasi orang2 lain rasa jugak..

Mi Udang-RM6

Dah makan mi udang gerak g bandar Taiping..hubby dok bising nak makan kuew tiaw goreng Doli..aik..baru makan mi udang nak makan lagik ke..hahahah..nak cari kedai doli ni pun satu hal..hubby kate dekat bomba la..sedangkan bomba pun aku x nampak..hahah..dekat sejam gak la dok pusing2 bandar taiping sbb nak cari gak kedai doli..dh x jumpe kteorang g la masjid..wat ape yang patut then hubby cakap nak cari lagi skali..LAST katenye..kalu x jumpe balik la..last2 jumpe gak..x perasan kedainye kat situ..sedangkan dah lalu dah..hahaha..masa ni hujan bukan main lebat..parking plak jauh..terkedek2 kami anak beranak lari dlm hujan..aku x makan sbb kenyang..yang makan hubby sorg je..aku rsa skit n buleh tahan la..tapi aku rasa kuew tiaw taman bunga raya (kalau x silap aku) lagi sedap..gambar?? non ado..mls nak amik gambo..hehehe..

Ibu n papik @ Doli

Kedai Doli

Lepas makan perjalanan diteruskan ke penang..tunggu la Part 2 ek..


Friday, November 27, 2009

Syafiq

Kalu cite psal budak ni memang tak habis..tiap2 bulan mesti g Az-Zahrah..jumpe Dr Nazim..sampai Dr Nazim akak nurse tu pun dh kenal si papik ni..siap cakap lagi "tiap2 bulan datang pn takut lagi ke" hahahah...nak tergelak aku dengar..

Hari selasa petang aku bawak budak papik g jumpe dr..sebabnye air liur dok meleleh n xmo minum susu..so aku syak mesti tekak or ada ulcer dlm mulut or mulut dia sakit sbb dia jatuh basikal..terkedek2 la aku 2 beranak g klinik..aku siap pkaikan mask kat papik..takut..hospital kan byk virus binatang kan..sampai2 je tgk2 xde orang..wahhhh..ini sudah bagus..xyah tunggu lama2..akak nurse bukak pintu si papik dh bantai melalk sebab takut..adoiii...

Pas dr check n ckp semua ok n xde yang serius..g bayar n amik ubat..mlm tu aku n mama x tdo..sebabnye si papik bantai melalak satu malam..mungkin dia x selesa sebab batuk or tekak dia sakit..siap muntah2 bagai..aku kalu bab papik yang sakit aku lemah skit..mintak2 la papik cepat baik..senang hati ibu..



Thursday, November 26, 2009

Cuti Tahun 2010

Hari tu AirAsia ada buat promotion tiket free ke semua destinasi..huahuahua..aku pun tak ketinggalan nak mengbooking tiket untuk semua orang kan..tapi aku takdelah gigih nak book kul 12.01 thg malam kan..esok paginye aku n baby gigih la masuk Air Asia website..mula2 baby nak g kuching..pas kteorg dok belek2 website kuching tgk tempat mana yang bleh pergi..last2 decide g KK je..

Bermula journey membooking tiket..ya ampun..susahnye..baby dh book utk 7 org..aku (3 org) tak lepas lagi..pas tengahari harga dh naik..bukan RM0.00 lagi..masa tu mulut aku dh maki hamu dah ni..sebabnye aku dh sampai stage bayar..tgk2 xleh plak..last2 aku malas dh nak book..baby take over booking tiket..kalu x silap aku kul2 or 3 baru berjaya book tiket aku anak beranak..nak tau bapr RM..96 henggit utk 3 org pergi balik..huahuahua..baguih2..jimat duit aku..tapi yang tak bestnye along anak beranak tak sempat nak book sebabnye harga dh naik..kalu harga dh naik..utk 3 org dh 400 lebih pegi balik..wahhh..beza besar tu..last2 along cakap xnak ikut..xpe la..nnt ada lagi kteorang book kan..g langkawi udah la..

p/s: aku plan pas blik KK nak tambah ahli keluarga..korang rasa ok tak..???



Wednesday, November 25, 2009

Cerita Basi

Banyak yang aku nak stori mori kat sini..tapi terlalu bz siapkan CF forecast, Nov account dan report yang lain..itu sebab entri aku banyak tertunggak sekarang..aku promise lepas abis closing account aku akan update blog ini..:)

Mesti korang tertanye apesal 2 entry aku sebelum ni xleh baca..untuk pengetahuan korang entry tu luahan perasaan aku pada "bos" aku..alankah baiknye kalu aku buleh cakap macam tu depan dia..2 minggu sebelum ni memang emosi aku tak stabil gila..tensen ngan kije + bos yang menyakitkan hati aku..tapi aku dh tau macam mana aku nak buat supaya aku tak dijadikan kambing hitam lagi..ape2 pun tunggu je la tindakan aku selanjutnye..

Bos ada cakap aku ni defensive sangat..aku rasa memang patut aku defensive setelah ape yang jadi kan..defensive or x itu belakang kira..sekarang ni memang aku pentingkan diri aku..org lain aku xmau tau..budak2 kat opis ni nak gaduh or tunggak terbalik..aku pun xnak tau..yang aku tau aku buat kerja aku..bagi report kat bos..sudah..yang lain2 aku tak nak tau..kalu korang nak mengampu bos.."oh bos baik".."oh bos ensem"..p mati la..aku xkan buat..ko nak ngampu2 bos konon2 nye ko suke bos..sedangkan ko pn tak suka..baik tak yah..aku senang..kalu aku tak suka..aku memang tak suka..or maybe sampai aku taknak tgk muka pun..buat ape aku nak buat2 suka kalu aku tak suka kan..wat sakit hati n mata aku..

Kalu nak aku cakap psal ofis memang tak habis..seorang pernah cakp kat aku..aku marah sangat/dendam sangat ke..aku x kisah aku kena marah kalau memang salah aku..kalu dh salah aku..ko nak maki pun aku diam je..dah salah aku..aku nak cakap pe kan..ni bukan salah aku pun aku gak yang kena..tapi aku malas dh cakap kan..aku belajar dari kesilapan..pasni..kalu ada ape2 ko kena ada hitam putih..kalu ada orang nak salahkan ko..ko buleh keluarkan bukti..so ko buleh buat org tu tutup mulut dia n diam..bisu..

Nanti2 la aku stori mori pasal ofis lagi..tapi entri nye private la..nak baca kena ada pasword ye kawan2..hahahaha..

p/s: entry akan datang..cuti2 ke penang..lama gila tangguh



Thursday, November 19, 2009

Maid

Aku dengar baynyak kes psal maid ni..yang terbaru psal maid larikan anak orang..adusss..tu yang buat aku risau tu..berdebar2 hati aku bila nak tinggal rumah..walaupun maid tu tinggal ngan mama tapi aku tetap risau..macam2 benda boleh jadi kan..subhanallah..mintak dijauhkan la semua musibah tu..

Aku jadi tak suka bila maid pegang2 anak aku..seriyes ni..memang tak suka..sedangkan aku amik maid sbb nak suruh jaga papik n tolong mama..tapi bila dia dok pegang2 anak aku..aku tak suka..tak tahu apesal..aku siap peluk papik kuat2 masa tdo..dukung dia..xnak bg dia dok ngan maid..papik bukan suka sgt dok ngan maid..tapi bila maid tu dok layan2 dia..dia dok la gak situ..adussss...

Maid aku ni kerja ok..dia tau ape yg kena buat..xyah suruh..cuma yg x biasa dia buat kena suruh dulu..pastu dia tau buat sdri..mak ayah aku xde la anggap dia maid..dera dia buat mcm2..kalu xde kerja..ko boleh la dok rehat or tdo dulu..ptg2 karang ko sambung la kerja..rumah mak aku bkn besar mana..bkn byk sgt kerja nak buat..aku amik maid ni sbb kesian mama..penat nak kemas umah n jaga papik n eshah..ada maid ringan skit..umah dh kemas..tinggal bdk 2 org tu jer..

Lagi satu..maid aku ni dtg msia bawak 1 bag skolah je..beg skolah..ko rasa beg skolah besar mana..kecik je kan..bertuah..baju aku xtau bape lai dia bwk..last2 terpaksa cari baju x pakai bg dia..seluar je nak kena beli..aduiiii..hampessss btol la..lagi satu patut ke aku simpan pasport dia or bg dia simpan jer..sepatutnye aku kena simpan pasport dia kan..balik kang aku nak mintak la pasport dia..senang skit..

Kalu ada ape2 pasal maid ni aku update nnt..


Friday, November 13, 2009

Birthday Bos!!!!




Bos oh Bos





Testing






Thursday, November 5, 2009

Syafiq @ 1 Year 6 Months


Sudah besar rupanye anak bujang aku..tahun depan dah 2 tahun..hahah..disebabkan aku dalam mood yang malas..aku citer skit la perkembangan budak ni.

1. takut ngan sume patung yang bergerak2 and berbunyi
2. dah boleh berlari2 walaupun tak stabil
3. suka makan and nak makan sendiri
4. dah pandai pakai kasut walaupun kadang2 terbalik
5. mulut dh cakap macam2
-nanak=taknak
-akut=takut
-skit=tepi skit
-akit=sakit
-atuh=jatuh
-abut=cabut
-bubu=ibu
6. dah pandai berenang n hentak2 kaki kalu brg yg dia pegang kte amik
7. sangat2 manja terutamanye ngan nenek n ibu


byk lagi..tapi aku malas dah nak taip..lain tahun la aku update psal budak ni..

Menarik Tertarik

Aku sudah jatuh cinta dengan ini barang..uwaaa...hati bagai tak tertahan mau membelinye..nak beli..nak beli..tapi menteri kewangan mesti tolak usul beli barang ni..uwaaaa..

**gambar dr web coachnmuchmore


Wednesday, November 4, 2009

Singapore

Aku plan nak ke S'pore Dec ini..jadi ke tak aku tak tau..yang penting rancang dulu..betul tak..tujuan utama ke singapore semestinye shopping..hahaha..aku nak shopping kain..kalu aku cakap aku nak shopping mesti orang tak mahal ke..bagi aku kain di singapore lagi murah and cantik2..Selain shopping aku nak gak g jalan2 sana..dulu aku tak sempat nak jalan2 sangat..almaklum la masa tu pregnant..hahaha..hopefully akhir tahun ni dapat la pegi singapore..

Tempat yang aku nak pegi:

1. Kampung Arab (Arab Street)

Kat sini macam2 ada terutamanye kain..wah..wah..rambang mata nak pilih..salesman/gurl pn baik2 n sanggup layan karenah pembeli yg cerewet ini..kat sini jugak ada jual nasi beriyani n murtabak sedap..aku tak ingat nama kedai..tapi sedap smp menjilat jari..portion nasiknye memang banyak..selalu aku makan sepinggan utk 2 org..nyum..nyum..

2. Ochard Road

Ape ada di jalan ini..semestinye shopping kompleks..aku bukan nak membeli belah di mall kt singapore ni..aku rasa mungkin ada brg yg murah dr KL and ada yg mahal dr KL..so ada byk choice sbb mall nye banyak..cthnye Takshimaya, Tangs Plaza and lain2 la..

3. Patung Merlion and Esplanade

Sesi mengambil gambar di patung singa..sudah semestinye..tapi aku harap2 dapat ambik gambar pd waktu malam..mesti lagi cantikkan..

4. Singapore Flyer

Ada hati mau naik menda ni..yg kat KL pn x jejak kaki lagi..hahaha..tapikan..kalu naik pun ok gak kan..cuma tak sure cukup masa ke tak..bape plak harga nak naik menda ni..hehehhe..

5. Night Safari/Singapore Zoo

Ni pun kalu sempat..tapi kalu buleh nak g night safari..mesti best..

Aku listkan tempat2 ni la dulu..tapi aku rasa mesti banyak masa habis tang shopping ni..mcm dulu gak..dok tgk kain dh berejam2..tak sempat g tempat lain..

p/s: hubby tolon simpan duit byk2..wife mu ini dh gatal tgn mau berbelanje..:)