Friday, May 29, 2009

The Manhattan Fish Market

Aku tak sure betul ka nama restoran ni..aku x ingat la plak..huhu..sbnarnye adik aku yg ngidam nak makan kat sini..disebabkan aku ni baik..huhuhu..aku teman la walaupun kepala+perut still x ok lagi..pas maghrib aku,hubby,papik,baby,amir & eshah g alamanda..aku dh lapo gile sbbnye lunch td mkn 2 keping pizza je..sampai sana ape laie..order la..nafsu makan tgh ada..sume dlm menu mcm nk order..tp sume decide nk try menda alah kt bwh tu..apo tah namanye..harga dlm 45 henggit 1 pinggan..dlm tu ada udang,suton,ikan,oyster,fries..tp menda ni makan 2 orh pn x habis..siap tapau lagi..service kt alamanda x baguih..nak xnak je layan..hampesssssssssss..

ada udang,suton,ikan,fries,nasik

muka budak papik yg masam ngan babah

muka aku yg tgh lapo

p/s: byk gambo..mls upload



Thursday, May 28, 2009

Tag dari Pn Akma

Dah berkurun tag ni..baru ada masa nk buat..huhu..jgn marah ye..

1. Berapakah berat anda sekarang dan juga ketinggian anda?


Berat aku dh 51kg..tinggi 159cm


2. Berat paling tinggi dalam sejarah anda? Usia anda pada masa itu?

6o kg..umur 28 thn

3. Apakah makanan sampingan anda utk memiliki tubuh langsing? dan kejayaan anda dengan makanan tersebut?

Hmm..aku xde amik ape2 ubat..aku mkn je nasik dgn kuantiti yg sedikit shj..ubat2tan aku x amik..

4. Berat yang paling rendah yang pernah anda dapat? Usia anda pada ketika itu?

Berat paling rendah 44kg..masa belum kawin..pas kawin apo dh jadi..

5. Anda pernah setai program pelangsingan? Nyatakan kejayaan anda?

Tak pernah..teringin gak nk g tp kena cari sapo nk sponsor..

6. Apakah diet yang anda ambil untuk memiliki berat anda yang paling rendah?

Makan mcm biasa tp dgn kuantiti yg sedikit..tp buat masa ni sume diet gagal..nafsu makan aku beso..

7. Apakah yang menyebabkan berat anda naik mendadak?

Pregnant

8. Apakah target anda untuk kurus selepas ini ?

Aku target dpt berat asal..44kg

9. Miliki gambar anda dulu dan kini?


Kena cari dulu..

10. Sila upload ok?
Gambar sblm pregnant..masa ni 44-45kg

Masa raya..baru beberapa bulan pas bersalin..dlm 55kg


Gaya Tido


Sama je gaye tdo budak 2 org ni..nak bg tdo bdk 2 org susah betui..sorg tdo aman skit..2 2 tdo aman besar..sbbnye 2 org bdk ni xleh jupe..mcm anjing ngan kucing..gaduh je kijenye..ni mesti kena paksa tdo oleh pak lang..pak lang akan berusaha tdokan sorang dulu..pastu baru lagi sorang..kalu dua2 dok dekat2 camtu..hmmm...teka la ape jd..kalu angin baik..main dengan sukanye..kalu angin x baik..main ngan nangis..hahahaha...


Tag + Awards dr Pn Akma + RASP



aku malas betui nk wat tag..terima award aku nk je...akma..aku dh wat ye tag ko..

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award nie

A. AKMA

1. lemah lembut
2. rajin
3. teliti
4. kuat kerja n berusaha
5. cun (aku puji nih!!!)

ler..5 je ke..mana cukup..

B. RASP

1. Loving mum
2. Suka baca blog akak rasp..byk cerita
3. dr gaya penulisan..rasanye akak rasp ni lembut orgnye
4. ada anak yg kiut miut
5. suka baca buku n try menda baru..cth wat gelang



Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya
1. suka shopping..jgn bg aku duit..alamatnye habis dlm masa beberapa saat
2. suka surf internet..update blog kalu rajin
3. suka brg2 branded..suka je..tp x mampu lg nak beli..
4. suka jln2 n melancong..
5. suka "DUIT"
6. syg family
7. suka bace blog org
8. suka makan..
9. suke tgk tv terutama cerita cino
10. x suka masak, jahit..sume la yg perempuan kena wat..mls nk masuk dapur

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka :

sape plak aku nk tag ni..mesti sume dh buat..

1. Mandique-
kawan aku masa kije aljefri
2. Nora-
kawan masa blaja kt matrik+uum..lama x jupe ko nora!!
3. Erni-
adik aku
4. maria-
kawan adik aku..merangkap kawan aku gak
5. Nona-
kawan adik aku..merangkap kwn aku gak

5 cukup la kn...

p/s: sori akak rasp..semua yg diatas ikut rasa hati..kalu ada yg x betul mintak maap ye..almaklum la kite x pernah bersua muka lagi..kalu ada rezeki bleh la berjumpa..

Ustaz Syafiq

Semua ni kije pak lang syafiq..kebetulan ada kopiah kecik..so pakaikan kt ustaz kecik ni..hehehe..mula2 dia tanggalkan gak..pastu mungkin ok kut..aku x sempat nk tgk sbb aku kije..yang tgk adik aku n hubby dia@pak lang..pak lang suka wat mcm2 kt papik..huhuhu..sian anak ibu ni..


Besday Syafiq IV

Siap je akak belon punye kije..aku n hubby pn g mandi..siap2kan papik n tunggu la guest dtg..kul 3 start..so sumer dh dtg..ustaz ismail pn membaca doa utk papik n adik aku yg nak bersalin x lama lg..abis baca doa..makan time..aku takut gak makanan x cukup..tapi nasib baik cukup2 je..sume dpt rasa skit sorang..alhamdulillah..aku malas nak taip byk2..korang tgk gambar je la ek..dari ctu korang wat2 paham je la..ape cerita disebalik gambar...:)

Sesi bergambar bersama org ganu..sbln guest datang..

Sesi serbu makanan..

Acara meniup lilin..papik xmau tiup..

Syafiq ngan telinga mickey

Muka budak demam..monyok

Aishah with haziq
Syafiq with pak lang

p/s: gambar selebihnye ada di FB..mls nk upload byk2..sekian..

Besday Syafiq Part III

Perancangan utk besday papik dibuat sebulan awal..tapi aktiviti membeli belah alatan2 party dibuat last minit..lagi seminggu nak party baru aku sibuk cari benda utk goodies bag..banner..cekak mickey..n macam2 lagi..esok nak party bleh lagi aku,hubby,amir,erni g membeli belah..beli brg2 basah plak..huhuhu..Aktiviti esok penuh dr pagi sampai tengahari..pagi aku kena g pandan sbb nak amik kek..gambo kek kat bawah ye kawan2..dlm perjalanan adik aku kobakn kt aku papik demam panas..dh 38.5..aku dh gelabah..aku suruh bg mkn ubat n lap2 skit..dh la party dia ptg ni..dia bantai demam plak..aduhhhhh...pas g pandan g PJ plak..g tiup belon..aku ada beli 2 biji belon besar..so dia bg "angin gas" free..disebabkn free..aku n hubby berkejar plak kt sana..on d way g kakak belon tepon ckp nk dtg kul 12..so kena cpt2..takut x sempat sampai umah plak..

Pas balik dr PJ aku tgk meja dh penuh ngan makanan..huhuhu..menu hari ini ialah:
1. Laksa Terengganu+ kuah merah or putih
2. Roti Jala
3. Mee rebus
4. Kueh Mueh
5. Ayam goreng+nugget
6. Buah-buahan
7. Puding
8. Air oren sejuk

sambil2 tunggu akak belon dtg aku jaga la papik..disebabkan demam so meragam je la kije nye..nak dukung je..kul 11.30 akak belon tepon suruh jemput kt shell..konpius aku..fasa 2 pn xtau..pasar mlm tau plak..aku n hubby g la jemput akak belon..

Kul 12 tepat akak belon sampai umah aku..cepat2 dia keluarkan tong gas yg besar gabak tu..mula2 aku order belon 30..disebabkan minimum 50..terpakse la order 50 belon..aku nak belon warna merah putih..so dapt la belon warna tu cumanye belon kecik kat bawah tu warna warni..so dh jadi colourfull umah aku..akak ni amik masa 1 jam gak sbb ayah aku tambah lg 20 belon..ayah aku plak yg xcited..aku x kisah bkn aku yg bayor..atok yg byor..siap sumer..tugak utk mencantikkan lagi susunan belon perlu dibuat..semua itu tugas adik n hubby..

Kerja mendekorasi umah siap kul 2..kul 3 guest dh nak dtg..huhuhu..entah ok or x party yg aku buat..almaklumla..1st time buat..gambar dibawah..kerja2 dekorasi sdg dibuatkan..mandor sdg dukung papik yg merengek2 nk didukung..hehehe..sambung nnt..



Car Seat

Aku n hubby dah lama cari car seat baru utk papik..almaklum la carrier dia dh x muat..kaki dh terkeluar..hehehe..byk tempat gak la survey..ada yg ok tp mahal sgt..yg murah nampak cam x kuat je..mcm x bertahan lama je..masa aku dok cari brg2 besday papik..nampak la sweet cherry car seat..murah n nampak kukuh skit..ape lg sambar je la..dh murah n yg penting bukan aku yg byar..hehehe..budak ni mula2 xnak dok kt car seat dia..tp lama2 baru ok..skarang dh x yah paksa..letak dia dok n terus tdo..

Sakit

3 hari aku MC..sakit kepala, sakit perut..terbaring 3 hari..makan sakit perut..2 kali pergi klinik sah aku gastrik..huhuhu..nak kate aku x makan..aku makan byk je..mungkin makan lambat kut..adoila..skarang pn still rasa pening2 lalat lagi..




Wednesday, May 20, 2009

BZ

Sangat bz sampai xde masa nak hapdet..byk stori nk citer tp memerlukan masa yg lama utk taip n upload gambo..terpakse tunggu masa yg sesuai..masa yg ada skarang hanya utk menyinggah di blog teman2..




Monday, May 18, 2009

Happy Besday Baby



Happy Besday to youuuuuuu...

Happy Besday to youuuuuuu...

Happy Besaday to SYAFIQ EMRAN....

Happy Besday to youuuuuuu...


Sudah setahun rupanya syafiq..tp aku still anggap dia masih kecil..aku x mengharapkan ape2 selain syafiq sihat sentiasa..selama setahun ni dh mcm2 ubat syafiq telan..aku harap semakin dia besar..dia semakin sihat dan aktif..aminnnn..


p/s: Ibu n Babah luv u sayang!!!!Happy Birthday..




Thursday, May 14, 2009

Syafiq Takut Dinosaur


video

Budak kecik ni penakut betul..ngan binatang ni pun dia takut..siap menjerit yang aku x tahan tu..hehehe..sian sbb kena usik ngan aku..suka aku tgk dia menjerit..terpakse la ayahnye letak binatang tu jauh2 skit..bila dh sehari dia tgk binatang tu baru berani pegang..tp bila binatang ni gerak2 skit dia dh takut..



Wednesday, May 13, 2009

Syafiq & Biskut


Budak ni kalu makan biskut jangan la nak pegang2 ke..nak tolong pegang ke..kalu pegang skit dia dh meraung marah..suka sangat letak biskut kt mulut camtu..aku rasa sbb dia gatal gusi..almaklum la gigi kapak nak tumbuh..macam2 la si syafiq ni...




Friday, May 8, 2009

Gigi

Korang nampak ape yg aku nampak..hehehe..gigi budak kecik ni dah tumbuh 2 batang..coming soon lg 2 btg kt atas..dh nk setahun baru 2 btg gigi..kalu ada byk gigi mesti senang nak bg makan..ni tak asal tgk aku makan nasik..NAKKKKKK..nenek dia makan roti...NAKKKKKK..sudahnye aku suap je..terkebil2 cuba nk gigit n telan..bg 2 3 biji nasik pn kdg2 terkeluar balik..almaklum la xde gigi..hehehe..kelako aku tgk papik ni.. perasan x puting dia warna merah ni..skarang puting ni digigit2 n dibaling2..malam mula la sibuk cari sbbnye dia nak tdo..xdo puting alamatnye tido x lena..


Thursday, May 7, 2009

?????????

Awat kalu aku tekan enter..dia dh ada space tp bila publish dia still dekat gak..refer entry sblm ni..hampess..ke aku yg xtau..buta IT..adoila..sblm ni ok je..



Besday Party Part II

Ni yang buat aku lemah skarang..satu hape x buat lagi..minggu depan dh majlis..nak budget makanan x buleh lg sbb list x cukup lagi..so sape yg x confirm lg tulonla confirmkan cpt2..sonang makcik nk budget food..semua ini untuk mengelakkan pembaziran..n aku pn x reti nak budet sbbnye 1st time buat..minggu ni kena setelkan benda2 ni:
1. cari tempat yg murah utk print banner
2. confirmkan ngan pakcik belon bulehka dia tiupkan belon ku ini..
3. confirm ngan akak yang buat kek..bila mau diambik keknya
4. tempah makanan..yang itu diserahkan pada MAMA
5. pi beli barang2 utk party-goodies bag n segala yg berkaitan
6. jemput jiran tetangga
7. g beli baju utk aku,hubby n papik
Mungkin ada yg tertinggal tp akan dihapdet nanti..gelabah aku ni..almaklum x pernah buat..nasib baik wat umah mak aku..cuba wat umah aku..ape jadi xtau la..


Susu

Aku cuba tukar susu si papik ni..dh nak setahun dia minum susu SNOW..aku rasa dlm minggu lepas aku try tukar SUSTAGEN Cokelat..hmm..aku x puas hati ngan "najis" ank aku pas minum susu ni..mcm susu cokelat gak..ke memang cengitu "najis"nye kalu minum susu cokelat..aku xtau..disebabkan aku x pueh hati..aku g kedai n beli susu SNOW balik..hehehe..Mr Hubby bising gak sbb susu SUSTAGEN x abis lagi..x kisah la..susu mahal pun xpe asalkan anak aku sihat..adik aku pun bising gak ckp maintenance si papik ni tinggi..hehehehe..ape buleh wat..anak aku sorang je..dh tentu aku nak bg yang terbaik utk dia..biar la maintenance tinggi rendah pun asalkan dia dapat yang terbaik dari aku..heheheh..tp aku nak tukar gak susu dia..bila tu aku tak tau..susu ape lagi la aku tak tau..




Demam Lagi

Papik demam lagi..aku kalu dia demam aku dh susah hati..kali ni demam x turun2..39-40..lap dari pagi smp mlm pun sama..aku dah mengelabah..budak kecik ni dh meragam..nangis je..nak dukung manjang..3 hari tak tido..kepala dh pusing..pergi jupe Dr Nazim..Dr suruh on antibiotik..lung clear..tekak merah skit..hidung selsema..adoi..letih weh..ingatkan cuti buleh g cari barang utk besday papik..tp xleh gak..aku harap sgt2 papik dh x demam cam hari tu..cukup la masuk hospital sbbnye nk masuk drip kt tgn budak ni payah..pernah sekali tu smp 10 kali cucuk baru masuk..mahu x nangis aku tgk..dh la dia pun melalak..sian aku tengok..aku baru nak naikkan badan budak ni..dh la kurang makan..slalu sakit plak tu..any idea nk bg makan ape ek kt bdk 11-12 bln..bubur xmau..hmm..

Tuesday, May 5, 2009

Invitation to Syafiq 1st Birthday Party

Syafiq Emran's 1st Besday Bash Party..


Hehehe..ni 1st time aku nak wat birthday party untuk Papik..gabra gile..xtau nak jemput sape..nak wat tema ape..makanan byk mana..nak wat game ke idak..ramai ke guest yg datang...huhuhu..serabut aku weh..last2 no tema..kawan2 dijemput dtg ke majlis ini..pakai la ape yg korang nak pakai..asalkan tutup aurat udah la..aktiviti makan2 sahaja n beramah mesra ngan guest..hopefully party ni dpt eratkn silaturrahim antara kite ek..huhuhu..sape nk dtg tinggal nama kt komen ek..sng nnt i nk budget food..hehehe..

Kepada rakan2 (termasuk rakan cyber)..Jemput hadir ke Syafiq's 1st Besday Bash party.

Date:
16 May 2009

Time:
3-5pm

Venue:
No. 26 Jalan 2/4C,
Bandar Baru Bangi
43650 Bangi, Selangor.

Activity:

Makan-makan & beramah mesra ngan guest

RSVP by 10 May 2009 (senang nk bajet foods )..