Friday, October 3, 2014

Langkawi-1

Esoknya, pagi-pagi dah bangun. Sebabnya nak kena pergi jeti kan. Lakiku pulak kena pergi parking kereta. Merata jugak mencari parking, akhirnya dapat jugak perking berbumbung. Harga sehari semalam aku dah tak ingat berapa. Selesai semua, bermula la perjalanan kami ke Langkawi. Masuk je dalam jeti, masyallah, ramainya umat manusia. Nasib la dah beli tiket awal-awal and nasib jugak kami pilih feri pagi. Kalau tidak lagi hazabedah kut.

Rasanya tempoh masa menunggu tu cuma 1 jam. Aku pun tak perasan feri dah sampai. nasib terdetik di hati nak suruh hubby tanya. One thing kalau ko naik feri, kemungkinan bag ko akan rosak akan terjadi. Terkejut aku tengok bag bertindan antara satu sama lain. Sampai membukit laa. Kesian dekat orang yang letak bag dia bawah sekali. Sure penyek bag tu.
 
 Keadaan kat jeti, masa ni aku rasa dalam pukul 8.30 kut.

Nak duduk sila la tengok nombor. Ada jugak yang sesuka hati main duduk je. Masa ni aku doa banyak-banyak jangan la rasa melambong-lambong sangat masa feri jalan. Aku cepat mabuk and masa ni pulak tengah demam. Budak 2 orang ni takde hal. Duk bergelak sakan dalam ni. Makan, pokpek, makan, pokpek. Perjalanan ambik masa dalam sejam lebih kalau tak silap.


Kami sampai dalam pukul 10. Menunggu kereta semua, pukul 12 baru setel. Apa-apa kena soru dulu. Perut dah lapar. Selesai semua, kami pergi ke Beras Terbakar. Sebenarnya dekat sini bukan ada apa sangat pun. Beras terbakar pun semangkuk je, letak pulak dalam kaca. So ko boleh tengok la beras tu and tempat beras tu terbakar. Aku rasa, aku habis masa kat sini dalam 15 minit je. Itu pun sebab bergambo sakan dekat situ. Permandangan cantik and ada rumah tradisional yang cantik dekat situ.

 
Si Syafiq tanya mana berasnya..nampak tangan aku and budak-budak tunjuk tu..itu la beras terbakonyaa..

Tanah or kawasan beras yang terbako. Bukan tanah je terbako, aku pun terbako sebab panas yang amat dekat Langkawi.

 Cantikkan rumah ni. Ntah rumah siapa la ni.

Selesai dekat sini, kita pergi hotel untuk check-in. Cerita hotel nanti-nanti la ye. Aku buat entry lain untuk tu. Masa ni budak-budak zikir nak balik sebab penat. Semua rasa nak tido and bergolek-golek je.



Tempat kedua ialah Makam Mahsuri. Nak pergi ke makam ni ada satu kawasan sawah yang cantik sangat. Nah aku tepek sekeping.

Sebelum masuk ke Makam Mahsuri, korang akan nampak gambar-gambar waris mahsuri and cerita tentang Mahsuri.
 Depan pintu masuk

Sarah dengan waris Mahsuri, siapa ek nama dia, malasnya hamba nak google.

Aku suka pergi sini sebab ape. Sebab dibawah ni. Ada akak jual penderam and cakar ayam ke. Aku tak sure nama kuih tu. Tapi masa aku pergi dah petang sangat, yang tinggal kuih penderam je. Sedapppp ko. Menyesal pulak beli sikit. Fresh sebab dia baru buat kan. Makan macam cair di mulut je.

 Kuih telinga keling penderam tengah digoreng.


Lagi satu perigi ni. Jakun seh anak-anak den. Tak pernah tengok perigi la katekan. Ada tulis situ kalau ko sapu air perigi dekat muka, ko akan awet muda. Hubby suruh sapu, takdonye aku nak buat. Mana aku nak tau bersih ke idok perigi ni kan. Ada kencing tikus ke tak. Budak-budak pun lepas pegang aku bilas lagi dengan air. Berhati-hati kaedahnyaaa.


Alat-alat tradisional and rumah Mahsuri pun ado. So ko boleh la cuba alat-alat ni. Aku rasa menarik sebab zaman sekarang ko tak akan nampak benda ni lagi. Macam aku cakap, anak-anak aku semua teruja and nak cuba alat-alat ni. Lagi satu tempat kanak-kanak bermain, ada teng teng sebesar alam. Ada buai. Dah penat meround, boleh la berehat-rehat dekat sini.







Tempat ke tiga, Langkawi Wildlife Park. Location dekat  Lot 1485, Jalan Ayer Hangat, Kampung Belanga Pecah, Langkawi. Opening hours dia pukul 8.30 pagi hingga 7.00 malam. Tapi last boleh masuk pukul 6.00 petang. Entrance fee untuk dewasa RM18 (bawak ic ye) and kanak-kanak RM10. Wildlife park ni takde besar mana and dekat park ni kita boleh bagi makanan dekat haiwan yang ada. Tapi kena beli makanan yang dia sediakan sahaja. Masa aku pergi sini dah petang. Kita sua la jugak makanan kat binatang-binatang ni, idok dia layan. Rupa-rupanya semua dah diberi makan. Kalau datang pagi-pagi mungkin boleh tengok dia ngap makanan yang korang bagi.

Binatang dalam taman ni ada yang dia lepas and ada duduk dalam rumah masing-masing. Anak-anak aku jenis penakut. Nampak binatang yang terlepas, semua muka cuak je.






1st time Syafiq bagi burung makan. Mula-mula taknak sebab takut. Lama-lama ok. Dia cuma cakap bila burung makan tangan dia geli. Hubby paling excited nak bagi binatang makan. Binatang taknak makan pun dia dok sua-sua jugak makanan. Aku rasa kalau binatang ni boleh cakap sure dia cakap.."yelah..yelahh..aku makan laaa..kesian aku tengok ko pegang-pegang makanan tapi takde sapa nak makan". Kiteorang habis masa dekat sini sejam lebih jugak.



Habis dekat park, makan and balik hotel. Penat. nanti sambung day 2 pulak.

Monday, September 15, 2014

Perlis-Langkawi


Dah lama aku nak pergi perlis. Nak mengimbau kenangan dulu kaedahnyaaa. Disebabkan pergi Langkawi naik kereta and kena naik feri dari Perlis, maka tercapai la hajat ini hendak berjalan-jalan ke Perlis and UUM. Konon-kononnya nak bertolak lepas subuh, tapi pong pang pong pang pukul 7 lebih jugak kiteroang gerak. Rasa macam jauhnya la Perlis ni. Bangun tido bangun tido tak sampai sampai lagi. Sampai perlis dalam pukul 2 gitu. Sepanjang perjalanan badan aku dah seram sejuk. Aku diamkan aje sebab ingatkan takde apa-apa la. Sampai je Perlis, aku cakap meh la kita cari klinik. Kebetulan masa tu Ahad tak silap. banyak klinik tutup. Nasib la ada satu klinik bukak, check punya check rupanya tonsilku bengkak. So demam pun mencanak-canak la naiknya. Aku dah tak larat sangat. Nak naik hotel and nak tido je. 

Siap semua pergi la ke T Hotel. T hotel ni ala-ala budget hotel. Betul-betul depan dengan jeti. So takde la jauh nak menapak nak naik feri nanti. Sampai, setel check in, mari la kita makan. Lapo usah kate la. Sah-sah la kat Perlis kan, mari kita test laksa and pasembor dia. Laksa out but pasembor sedap. Restaurant tu sederet T hotel jugak.





 
Bilik ni ada katil Queen and single. Kettle takdok. Peti ais takdok. Kalau nak air panas boleh ambik kat bawah. Lagi satu hotel ni takde lif. Kalau bag banyak, mengah jugak la nak angkut semua. Dah setel semua, aku makan ubat and tido sejam dua. Bangun dah rasa segar, moh la kita jalan ke UUM. Nampak je pintu UUM rasa macam tak percaya. Last aku jejak kaki dekat sini tahun 2002. Lepas grad terus tak jejak-jejak UUM. Jalan pun aku tak ingat. Cafe selalu makan pun tak jumpe. Kolej pun aku tak sure betul ke kolej aku sebab semua lain. Dah la nama lain. Persekitaran pun dah lain. Aku turun sekejap je ambik-ambik gambo. Pastu cabut sebab nak makan laksa Kak Su.





Ramai jugak orang dekat sini. Dah nama kedai Kak Su laksa kan, sah-sah la makan laksa. Aku rasa ok laa laksa ni. Cumanya aku tak rasa aku suka sangat la laksa ni. Orang lain maybe suka sebab kuah dia pekat semua. Bagi aku kuah ok, cuma laksa beras dia aku kureng sikit. Aku suka laksa beras ganu jugak. gambar laksa ada, tapi ntah mana aku letak, tak jumpe plak.
Malam tak tau nak makan ke tak. Tapi sebab baca dekat blog kak D, Linda seafood sedap, meh kita try. Aku turun tu pun dah pukul 10 malam. Kiranya just untuk rasa je la bukan nak makan sangat. Budak-budak semua dah kenyang makan macam-macam. kami just order ketam cili and sotong celup tepung je. Di bagi sekali segala sambal and ulam. Rasanya setiap bekas sambal ni dia caj cuma aku tak ingat berapa RM. Kalau tanya aku sedap ke tak, aku rasa boleh laaaa. Boleh dimakan. Sambal belacan sedap. Sotong macam kenyal keras sikit. Taste aku kelaut sebab demam kut. Yang sedap jadi tak sedap. Apa-apa pun semua licinnnnn.



Ubat sebeban Dr bagi. Makan la kau. Orang bercuti nak hoyeh-hoyeh. Ko kena makan ubat. Nanti aku sambung cerita Langkawi plak ek. Gambo banyak and tengah fikir nak letak semua or tak.


Friday, September 12, 2014

Glory 78 Steamboat and Snack Corner-Cameron Highland

Dah berapa kali pergi CH, tapi tak pernah rasa nak makan steamboat. Tapi trip kali ni tekak ni terasa-rasa nak makan, so dari awal lagi aku dah request 1st night nak makan steamboat. Gigih la google mana yang sedap. Result dari google cakap Glory 78 Steamboat ni sedap and halal. Location dia sebelah kanan kalau ko dari tanah rata nak ke Brinchang. Restoran ni terletak bersebelahan dengan Hotel De' La Fern.

Aku sampai awal jugak la sebab banyak orang kate selalu penuh. Sampai-sampai tak ramai sangat orang. Kami pilih la meja kecik sikit and dekat dengan luar. Ada la dua tiga kali panggil pekerja untuk order, sorang pun tak layan. Bengang jugak. Hubby suruh pindah tempat dok depan and meja utk 10 orang. Waiter tu datang and cakap kami tak boleh duduk kat situ sebab tempat tu untuk 10 orang. Hubby ku pun bagi ayat pedas sedas dua. Senyap terus budak tu and ambik order.

For me, makanan dia sedap, tapi sebab pekerja yang tah hape-hape membuatkan mood makan kami kelaut sikit. Apa-apa pun, walaupun mood kelaut, makanan tetap habis. Dasar kuat makan kan. Sesapa rasa nak makan steamboat, pergi sini sebab sedapppp uuuu...Rasanya aku ambik untuk 2 orang makan. Satu kepala RM24. Banyak portion dia sesuai untuk 2 orang makan. Sos sedap. Sup aku ambik sup ayam, so so je laa. Bahan-bahan dia bagi pun fresh. Bila tengok gambo ni macam nak pergi makan lagi je.

 






Thursday, September 11, 2014

Sri Bangi Horizon Garden Restaurant

Blog aku ni blog untuk #terowbek aje. Dasar pemalas nak update. Ini pun cerita kurun ke berapa aku pun dah tak ingat. Ada jamuan sempena sorang staff transfer ke deparment lain. So bos suruh pilih dua tiga restoran untuk buat makan-makan. Beria la kiteorang semua dok buat list mana nak makan. Last sekali bos pilih hok ni jugak. Dasar kedekut penjimat punya bos. Alasannya dekat dengan ofis. Takde la alasan kiteorang mengular ke tempat lain.

Makanan dia boleh la untuk tekak aku. Kalau aku nak pergi sendiri idok la kut. Rasanya banyak lagi restauran Thai yang lagi sedap dari Horizon ni. Selalu kalau buat makan-makan sini, dorang siap-siap ambik yang set. Dalam set ni dah ada tomyam, ikan, sayur, ayam and buah. Just tambah lauk-lauk lain and air sahaja. layankan gambar je la ek.











Sesapa yang berhajat nak makan di sini, ku sertakan alamat. Sila la terjah kalau rasa nak makan.

No 13A & 15A
Jalan 8/35, Seri Bangi
Seksyen 8
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor