Thursday, October 27, 2016

Restoran Bangi Dong

Ada sehari tu tekak aku ni macam nak makan makanan Korea. Kebetulan aku baru tau Bangi ada kedai korea baru, Restoran Bangi Dong. Alang-alang nak makan, ajak la adik aku sekali. Macam biasa laaa, kalau ibu dia ikut, anak-anak sure akan ikut jugak. So serombongan laaa pergi ke sana.

Sampai sana, baru tengok apa nak makan. Tujuan asal, aku nak makan kimchi stew. Tapi sampai ke sudah tak sampai. Rupa-rupanya dia tak ambik order. Lepas telek-telek apo nak makan, kiteorang decided nak makan mackeral panggang, nasik, stimbot and bbq. BBQ tu husband aku ambik sotong je. Dapat la 3 ketul sotong. Buat penat budak tu setup set BBQ, takat nak bako 3 ketul sotong.

Taugeh, kimchi and ikan bilis. Oklaa..tapi kimchi IOI Mall food court lagi sedap la aku rasa
Lambat jugak la sampai makanan..budak-budak dah kelaporan dah..kalau order set BBQ akan dapat salad tu
Tu sotong 3 ekor lakiku tengah dibakar
Sutun tengah di bako..
Yang lambat sekali sampai ialah stimbot tu..sampai je stimbot semua tak pandang kiri kanan..ngap sebab lapar sangat..
Mackeral panggang
Nasi ni tak silap aku RM4 sebekas..mahaiiii
Kimchi


Sesiapa yang ada Bangi, boleh la terjah ke Restoran Bangi Dong. Sediakan cash secukupnya sebab restoran ni terima cash sahaja. Price bagi aku agak mahal laaa. Tapi kalau sedap apa salahnya bayar lebih sikit kan. Address kat bawah:

Restoran Bangi Dong
B-01-G, Jalan Medan Pusat Bandar 5, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi
Bangi, Malaysia
03-8928 9440
Waktu operasi: 11:00 - 23:00


Wednesday, October 26, 2016

WW - 24


September punya cerita, jalan-jalan ke Singapore. Tunggu la tuan tanah kedaung rajin menulis pasal trip Singapore ni
Nasi lauk budu, kalau dapat mak mertua lalu pun tak sedor
Mintak anak bujang tumbuk bawang, siap bersimpuh tuuuu..


Nampak cermin, sure nak ambik gambar

Perasan macam pengantin baru, tak sedar lagi tu udah tua, perut pun dah buncit. Ambik mood romantik kat kenduri kawin.

Budak yayah yang dah kurus melidi. Susah nak makan, yang dia suka membebel je

Ni buat homework ke tido..konpius mak
 
Orang yang paling disayangi, last sambut Syawal dengan Ayoh. Semoga ayoh tenang di sana. Alfatihah

Benda yang menarik mata and tangan aku nak membeli, tapinya beg dah berat. Tak kuasa aku nak pikul benda ni. Lain tahun la pergi beli.
 
Di USS..tunggu je la cerita Singapore keluar



Tuesday, October 25, 2016

Handbag

Dulu aku suke membeli kasut. Setiap kali pergi mall, sure akan bawak seketul kasut. Last-last banyak yang terbuang. Sekarang kasut yang ada aku pakai sampai lunyai baru beli baru. Kegilaan beg ni terjadi bila husband aku belikan LV seketul. Bila dah ada seketul, ko nak beli beg yang lain pulak. Aku beli je beg yang aku suka tak kira la murah or mahal.

Beg Niko-Niko ni beg pertama aku beli dengan Sometime. Lepas dah beli beg ni, Sometime keluarkan Fiko-Fiko pulak. Tapinya aku tak sempat beli. Preorder pun yilek pochi. Lepas Fiko-fiko terlepas, aku beli Basta. Tapi tak guna pun Basta tu sebab macam pelik. Jual balik beg tu. Last week tengok dalam IG, Sometime nak keluarkan Fiko-fiko mini. Harusla membeli. Awal-awal dah bagitau adik aku, siap sedia untuk membeli beg ni. Almaklum laa, beg yang Sometime jual ni sekelip mata je lesap, licin ko.


1st beg yang dibeli, beg Niko-Niko, hijau emarald.


Keluar pulak Fiko-Fiko, rambang mata nak pilih warna apa. Ada tiga warna yang aku suka, Dusty Rose, Berry and Tyrian Purple. Selepas baling dadu, aku pilih rusty rose.




#harapnya ini beg terakhir tahun ni. Nak mengumpul, nak beli beg yang mahaiii sikit.
#gambar from Sometime website

Monday, October 24, 2016

Hard Rock Hotel Bali

Seperti yang sedia maklum, trip kali ni kami stay di Hard Rock Hotel Bali. Location HRH ni memang best. Berdepan dengan hotel adalah pantai Kuta. Dekat dengan mall and kalau nak ke Legian pun boleh jalan kaki je. Bagi aku, bilik HRH ni aku bagi 5 star, cumanya tandas je takdak hose. Setelah aku riki-riki budak-budak lain, ada setengah bilik ada hose. So bertabah la berak basuh guna gelas. Nasib sinki dekat. Dalam hotel ada peti ais, cumanya kalau ko nak guna, ko kena bayar deposit dulu. Kalau taknak bayar dia akan kunci peti ais tu. Selipar pun ada, selipar jepun HRH tu kalau tak silap aku 67,000 rupiah (sebelum cukai ye). Agak-agak nak buat kenangan, check out nanti bayo je la selipar tu. 

HR hotel ada swimming pool yang bagi aku besar jugak, gym, spa, pub/cafe yang ko boleh goyang paler sambil dengar orang nyanyi. Sediakan duit je nak masuk dalam tu. 

Satu bilik dua orang. Bila masuk dalam tengok katil, wow..sorang satu katil tuuu. Boleh buat kuak lentang atas katil. Bilik aku mengadap garden and swimming pool hotel sebelah. So malam-malam boleh la skodeng orang mandi.



Bilik air macam biasa laa, bath tub and lain-lain. Sayangnya aku tak cukup masa nak berendam dalam bath tub ni. Sedihhhhh. 




Pagi-pagi aku round sekeliling hotel. Tengok garden and swimming pool. Sayang jugak, masa tak cukup nak utilised semua kemudahan yang ada dalam hotel ni. Sampaikan supir cakp " u'oll ni duduk hotel mahal, tapi bukan nak utilised semua yang ada, yang u'oll buat, tido". Nasib badan pak supir. Dah jadual dari pagi sampai malam. Bila masanya nak berendam dalam pool tu.



 Banyak gitar-gitar sekitar HRH.. trademark hotel ni laaa..



Depan hotel ada gitar-gitar macam gambar kat bawah ni. Ramai orang pakat posing kat sini. Dalam hotel, ada satu kedai HR. Kalau guest beli sebelum pukul 11 pagi akan dapat discount 10% tak silap aku. Macam biasa laaa, barang HR ni kebanyakkan around RM70 ke ratus-ratus. Ko pejam mata je la beli and bayar. Bukan selalu beli and pergi Bali pun.



Keluar dari pagar hotel, ko akan jumpe benda ni. Kalau malam sikit punya ramai orang nak bergambo sini. Dekat Bali, tak silap aku ada 3 HR shop, satu dalam hotel, kedai kedua and ketiga, dekat-dekat dengan hotel. Satu dekat dengan HR cafe/pub and lagi satu memang HR shop sahaja. Yang tu memang besar and banyak pilihan compare yang dua ni. Tapinya ko beli kat kedai tu kau tak dapat laa diskaun.


Pantai Kuta. Masa aku tengok, terbayang aku kalau Tsunami mana aku nak lari. Takuit.


Jalan besar depan hotel, pagi-pagi tak banyak kereta and motor lagi.


Hard Rock Cafe, malam-malam kawasan ni meriah laa. Nak masuk rasanya ada dress code dia sendiri. Tak sure sebab ada orang jaga depan pintu. Dekat sini ada satu HR shop. Tapinya kecik je laa. Sama macam dekat hotel. HR shop lagi satu, idok la aku bergambo. Situ pun ok kalau nak bergambar.



#Nak sambung cerita Bali part 2..kemalasan melanda, gambar dah ada dalam draft tapimya nak menulis tu, yang ampunnnnnn...takdak idea and lupa nama tempat. Nak kena rujuk kertas travel agent bagi hari tu.



Erna

Monday, October 17, 2016

Bali-Part 1

OMG..lama gila tak menulis dalam blog..tahun ni cuma 4 entry je..adeiii..apo nak jadi ni..oklaa..nak cerita tentang company trip ke Bali akhir September hari tu. Macam biasa, tiap-tiap tahun semua excited nak tau tahun ni nak pergi jalan mana. Tahun lepas dah ke Bandung and this year ke Bali. Mula-mula decided nak pergi 4 hari 3 malam..tapi i cannot u..i teringat kat anak-anak yang tinggal dekat rumah. So dorang decided 3 hari 2 malam. Flight pagi dalam 9.30 pagi. Aku dah ada kat aiport pukul 6 pagi lagi.

Malaysia ke Bali ambik masa dalam 3 jam. Sampai terus pergi tempat makan dulu. Ko dah kebulur macam hape. Dalam flight makanan ntah hape-hape ko dapat. Bertabah la telan biskut kering sepanjang perjalanan tu. Sepanjang perjalanan ko akan nampak patung-patung besor tengah-tengah jalan raya Bali ni. Aku rasa ni salah satu keunikan Bali.


Satu-satunya tol yang aku jumpe kat Bali ni..keluar dari airport jumpe tol ni dulu. Setiap pintu tol ni ada patung..aku pun tak tau dewa dia ke..tuhan dia ke..tapi orang-orang Bali ni kuat betul agama Hindunya.

Nampak gambar atas ni..sebesor-besor patung ada kat tengah-tengah roundbout ni.

Lagi satu sepanjang jalan ko akan nampak babi guling ni..dalam kedai memang terguling sekor babi dalam tu..

Around 2 petang sampai dekat Restauran Pawon Pasunda. Hari ni kita makan makanan Sunda. Setiap seorang dapat satu set makanan. 

Sebelum makan ambik gambor sekeping dua. Bunga tu dapat masa sampai. Aku tak pakai sebab kuat betul bau dia sampai nak migrain kepala aku ni.

Setiap sorang dapat satu set. Dalam ni ada nasik, sup, ulam, ikan masin and ayam..pastu ko dapat sekor sorang ikan. Sambal and kicap free..nak banyak mana ikut suka laaa.


Lepas makan and sembahyang, teruskan perjalanan ke Uluwatu Temple. Tujuannya nak tengok sunset and Kecak Dance. Perjalanan dari Restauran ke Temple Uluwatu dalam sejam lebih. Sepanjang perjalanan ko akan nampak rumah-rumah orang bali. Setiap rumah akan ada satu rumah sembahyang. Rumah sembahyang tu ada besar ada kecik. Ada sebesar rumah pun ada. Aku nak ambik gambo tapi payah sebab jalan tak cantik..so gambo pun kelabu asap sebab bergegor-gegor.

Sampai Temple Uluwatu, ko kena pergi ambik kain untuk letak kat pinggang. Kalau orang tu pakai skirt or seluar pendek, dia suruh ko pakai kain. Lepas tu menapak laaa sampai ko nampak view bawah ni. Cantik wooooo. Masa aku pergi tu, dorang tengah ada sembahyang apo ntah. So takleh masuk area temple..Kena dok luar aje. Aku tak pergi pun sebab kuat nau bau coloknya.

Cantikkan..berpeluh ko menapak nak dapat view cantik..

Area atas tu temple..ramai orang sebab ada sembahyang..colok merata-rata ada


Terimalah gambar tuan tanah kedaung..muka berminyak-minyak..bau jangan kata laa..mashammm..

Sekeping lagi..jangan muntah hijo je tuan-tuan..

Kain ikat kat pinggang..lagi satu tour agent warning, sunglass and plastik semua simpan..monyet kat sini tak makan saman..tapi sepanjang aku jalan area sini..sekor monyet pun aku tak nampak..


Lagi satu view cantik..ni area nak pergi ke temple..

Ni pun lagi satu..tapi ni terceruk sekali..ko kena menapak sampai hujung..ikut kate tour agent, kalau lg hujung lagi cantik..tapi masa aku pergi dia tutup pulak..so sampai sini je laaa boleh pergi..

Masa untuk Kecak Dance..Kecak Dance start pukul 5 or 6 petang. Tapi ko kena datang awal setengah jam untuk dapat tempat yang menarik. Masa aku sampai tak ramai lagi orang. Sampai masa sampai ke lantai orang duduk. Penuh ko.

Mula-mula start ada macam tok sami dok baca jampi..lepas tu start la dorang ko kecak-kecak..kalau tengok macam pemujaan je sebab ko pun bukan paham apa dia cakap kan.. 

Orang siap dok kat lantai nak tengok Kecak Dance..Kecak Dance habis pukul 6 or 7 petang lebih tak silap..Masa tu pun dah gelap gelita.

Lepas habis lawat temple..masa untuk dinner. Malam ni dinner seafood dekat jimbaran. Gambo ada tapi tak cantik mana. So aku malas nak tepek dalam blog. Macam biasa setiap seorang akan dapat 1 set makanan. Dalam set tu ada nasik, ketam, udang, ikan and ulam-ulam. Sup pun ada. Makanan so-so je bagi aku.

Badan dah penat and busuk..tak sabar nak balik hotel. Tahun ni dapat duduk hotel best, Hard Rock Hotel. Bilik ok cuma bilik air tak paip nak basuh berak. Terpaksa la ko guna gelas ke apo yang ada nak basuh. Nampak je katil rasa nak tido terus. Kalau tak pikir badan busuk, aku bantai je tido..1 bilik 2 orang..heavennnnnn..dapat katil beso untuk seorang je. WIFI terbaik..lajuuuu..



Jamban tadok paip..nasib sinki dekat nak tadah air

Pose wajib dalam bilik air

#Abis hari pertama..kita sambung hari ke dua kalau tahap kerajinan ada..tata