Friday, October 29, 2010

Niat

Aku start tulis blog masa pregnantkan si papik..masa tu aku EL sampai 3-4 bulan..almaklumlah..migrain tahap kritikal..so aku sangap weh dok umah..dari main game hp (hp cap ayam) sampailah bbsit aku punya anak buah..si eshah..satu hari adik aku cadangkan tulis je blog..almaklumla..aku nak ada anak..so maybe aku nak abadikan kisah bsalin or jadi ibu dalam blog..

Disebabkan buta IT..adik aku yang buat semuanye..dia yang ajar macam mana nak setup blog ini..aku start tulis dari tahun 2008 sampai la ni..

Baru-baru ni orang dok sibuk cakap pasal pendapatan dari blog..sibuk pasal nuffnang..sibuk pasal visitor..sibuk pasal BE..hahaahha

Aku ni dah la buta IT..sah2 la tak tau pasal ni..aku rasa aku baru je letak adv nuff kat blog..tu pun main bantai letak..ada ke takde BE aku tak tau..tak kose nak tgk..rasanye tahun ni baru aku masuk dlm nuff acct tgk aku punye visitor..of course la sikit sbbnye xde sapa tau pasal blog aku..budak2 opis tak tau..family pun ada tau ada tak tau..kawan2 rapat pun tak tau..

Dalam minggu lepas aku ada baca mcm mana nak naikkan rating blog or jumlah visitor..aku taknak komen sebab aku rasa semua orang tau pasal isu ni..rasanye ramai yang dah komen pasal cara2 yang dicadangkan itu..

Aku just sekadar baca..orang kate..kalau berguna ambik..kalau rasa takleh pakai letak tepi..tapi kadang2 kita manusia..ape yang kita tulis disalahtafsirkan oleh orang lain..Semua itu bergantung kepada keadaan persekitaran pembaca itu kan..aku tak salahkan orang yang komen2 semua..aku paham situasi doarang..kalau aku ditempat dorang..mungkin tak tertanggung n tak setabah dorang..

Bagi aku tulis blog ni bergantung pada niat..kalau ko tulis blog sebab duit..ko dapat duit..kalau ko tulis blog suka-suka saje..so ko akan heppy bila ko dapat tulis blog..kalau ko tulis blog sebab nak menabur fitnah..hahaha...tunggu je la orang dok maki hamun ko..so pk sendiri niat ko masa mula2 buke blog ni..

Aku ada baca beberapa tips..kunon2 nye la..tapi aku xde pun buek..hahahah..aku rasa aku kena wat test la wei..kita tgk keberkesanan

1. Niat- Niat asal bukak blog..aku tulis blog sebab nak ceritakan kisah aku..yang tak terlalu peribadi bleh la dikongsi..yang peribadi simpan je la..bleh gak tulis..tapi protected entry ler..

2. Jumlah Entry-Lagi satu macam yang orang cakap kalau nak orang jengah blog ko..entry kena best..entry kena ada tiap2 hari..adoii..tiap2 hari yang aku lemah..mana ado masa..nak stay malam2 buat entry baru..kim salam..aku punya style senang je..kalau ada masa buat je 2 3 entry..kalau xde citer..berhabuk la blog aku 2 3 bulan..hahahaha..

3. Original-Lagi satu dah bukak blog tu..ikut cara sendiri la kan..xyah nak tiru orang ni..nak ciluk orang ni punya entry..buat je cara ko..orang suka or tak..lantak la wei..ko yang tulis..bagus ke idak bukan orang nak bagi markah kat ko pun..btol tak..

4. Ziarah & komen- Ni lagi satu cara gak yang aku baca..hehehe..rajin-rajin jengok blog orang n tinggal la jejak kasihan anda kat situ..aku part jengok blog orang rajin..part tinggal jejak tu..xdo la..malas weh..kalau rasa nak komen..aku komen..slalunye memang aku jadi silent reader jer..

5. Layout/Template - yang ni pun orang kate main peranan gak..kalau warna menarik..cantaik..tertarik..orang akan baca blog ko..kalau kusam & macam kosong je..orang pun malas baca

6- Cara penulisan- ni pun penting..aku rasa nak buat singkatan bleh..tapi yang orang bleh paham..bahasa pun tak terlalu "bahasa pasar" hahaha..font yang sesuai..tak terlalu banyak warna..tak terlalu besar & kecik..yang penting letak la sekeping dua gambar sebagai penyeri..heheheh..aku bab tgk gambar memang suke wei..lagi kalau orang dok citer ape dia shopping..hahahah


Hape la yang aku merepek meraban ni..ya allah..tah hape2..mengarut2 dah weh..

p/s: aku nak test buat la wei..kite tgk visitor aku naik ke tak...hehehe..kalau ada masa la..aku ni dok kejar masa menghabiskan kerja sblm cuti 2 bln..


Thursday, October 28, 2010

Hong Kong-Part 4

Entry malas weh..layan gambo je la..

Hari ke 3..hari ke 3 ni siangnye dok lepak je dalam hotel sebabnye hubby ada kursus kan..so petangnye pas dah makan nasik segala (kena isi perut dulu sblm jalan)..aku p la dekat Avenue Of Star ni..tak ingat plak kat mana..dari hotel nak ke sini naik taxi..tak kose dah aku nak naik MTR..kaki sakit dah weh..

Sampai2 je cuaca ala-ala mendung..pergila beli tiket untuk naik kapal laut ni..sementara tunggu tu jalan2 la kat area2 sini ambik gambo..


Muka aku muka orang sakit kaki..naik taxi pun muka gitu gak..kalau naik MTR aku tak tau muka aku macam mana..

Aku & budak papik

So..kat area sini kteorang ambik gambo je la..dah la ramai betul manusia dok Q nak ambik gambo..kteorang nyelit2 je la..asalkan ado..

Laki aku..action je lebih..:)

Kat area sini pun ada gak tapak-tapak tangan pelakon Hong Kong..aku just amik skit2 je la..wat kenangan..


Jet Li..

Dah abis..kte orang g la seberang jalan..kat situ ada gak shopping kompleks..ingatkan nak beli la ape2..tapi bila convert pun harga lebih kurang malaysia..baik beli sini je..tak berat bag aku..
Masa dok jalan2 tu jumpe satu bangunan ni..cantik woo..aku rasa kalau kawin n ambik gambar sini mesti cantik..kalau ikutkan kate drebar taxi..ni hotel paling mahal kat HK..tak tau la semahal mana..tapi ikutkan kecantikkan nye..rasanye memang mahal la kut..

Dah abis ukur jalan..sudah masa berangkat menaiki kapal..so p la tunggu kat jeti tu..masa tu takde la ramai benor orang..

Hong Kong di waktu malam

Masa dok menunggu kapal sampai..ada budak sebelah aku dok makan MCD..ya ampunnnn...sedapnye dia mengunyah..aku macam nak mintak sikit dari dia..hahahah..

Ini la kapal yang cinonet itu..cukup la tu kan

Aku memang awal2 mabuk beb..dah dok atas air ni lagi buat kepala aku weng..awal2 lagi aku cari kerusi..dapat duduk lega skit..naik kapal ni dia bagi air n biskut free..hahaha..aku just telan air je..

Laki aku bawak papik dok luar..tgk bangunan n air..si papik takut2..hehehehe..last2 dok je kat dalam..

Ada beberapa tempat dia berenti..kat gambo atas tu korang bleh tgk mana dia bawak kteorang..rasanye dlm 1/2jam-1 jam kut atas kapal ni..

Kasi budak kecik makan biskut oreo..

Bukti aku dah kepeningan melampau..

Sampai2 je hotel aku terus zzzz..pening weh..esoknye laki aku cakap dia pun rasa pening2 lagi..macam terumbang ambing atas laut..hahahah..aku ingat aku sorang je..

p/s: bila la nak abis entry HK aku ni..pasni ada lagi..sikit lagi nak abis..

Wednesday, October 27, 2010

Sebulan

Sebulan lagi nak bersalin
takut woooo
budak kecik dalam ni tak mau pusing-pusing lagi
Sila la pusing dan kembali ke posisi asal
asalkan ibumu ini tidak dibedah
tak dapat ku bayangkan kalau kena c-sect
macam mana mau bangun
macam mana mau bf
macam mana mau duduk
macam mana nak pantang
sakit kah?????
adoiiiii...
budak kecik dalam perut ni dok menari-nari lagi
suka kut duk dalam perut ni
haku runsing wehhhh...
tinggal lagi sebulan je ni
runsing pasal takut kena bedah
runsing ngan sapa la nak buat gaji nanti
kang tak bergaji plak budak-budak opis ni
runsing sapa mau take ober kerja aku




-sudah mau masuk 34 minggu..berat aku makin bertambah..berat baby sikit jer..2kg..normal kah..normal la kut ek..dr pn tak cakap ape..total berat naik dari awal pregnant smp la dh 8 bln ni..10kg..huhuhu..penat la aku nak turunkan nanti..gender..hari tu aku suruh check lagi skali..insyaallah..gegurl..hmm...PINK..PINK..




Monday, October 25, 2010

Surat Kepada En Bos

En Bos,

Mood malas saya makin menjadi-jadi
Nak buat kerja malas
Nak datang kerja lagi malas
Nak bawak kereta p kerja pun bertambah malas
Tinggal lagi sebulan sebelum bersalin
En Bos dah fikir ke siapakah pengganti diriku semasa pantang nanti
Haku tak mau buat kerja dari rumah
Tak kose aku wehhh!!!
Kalu nak jugak..sila la bayar elaun yer..
Gaji haku cuti 2 bulan tu..memang haku punye
Kerja extra masa pantang nanti sila la bayar ikut jam or hari
lagi banyak lagi bagus
tapi kalau boleh En Bos..sila la cari orang lain
Haku nak berehat setelah berhempas pulas menghabiskan tenaga mengeluarkan baby
Ada masa sebulan saja lagi untuk En Bos fikir
Siapa yang patut membuat & menjaga duit company
Haku taknak fikir dah
Taknak serabutkan kepala hotak aku ni..

Sekian saja dari haku pekerja yang paling rajin balik awal





Friday, October 22, 2010

Dugaan

Hari isnin hari tu aku cuti..sebabnye papik demam..dan isnin tu jugak aku berdebar2 menunggu result dari orang yang paling penting dalam hidup aku..pada mulanye aku berfikiran positif dan menyatakan segala-galanye akan berakahir dengan baik..namun jelas dari riak wajah orang tersayang...result yang dinanti2kan tidak terlalu baik.. Aku tak keruan..terbayang-bayang apekah langkah selanjutnye yang perlu diambil..ape yang perlu di buat untuk mengembirakan hati orang yang tersayang..masih sempat kah aku berbakti padanye..sedangkan selama ni aku masih mengharapkan sokongan padunye dalam membuat ape-ape keputusan..masih mengharapkan pertolongannye jika aku sakit..masih mengharapkan kekuatan fizikalnye untuk menghantar aku ke kerja jika aku diserang migrain walaupun dia juga tidak sesihat mana..

Ya allah..aku mengharap padamu..berikan kami masa untuk membalas segala budi baiknye..membalas segala pengorbanannye..membalas segala perit jerih dalam membesarkan kami..Aku mohon panjangkan usianye..capaikanlah segala hajatnye yang belum kesampaian..
Aku dah hidup selama 30 tahun ni..ape jasa aku padanye..tak terbayang okeh..ape yang aku dah buat..ape yang aku dah bagi..kalau takat bagi duit..itu memang tanggungjawab..selain dari itu..ape yang aku buat..adoiiii... Ya allah..berikan aku petunjuk dan masa untuk melaksanakan tugas sebagai seorang anak dengan lebih baik..


p/s: segala yang berlaku adalah dugaan..tuhan menguji sejauh mana kekuatan kita menghadapi segala dugaan..tuhan menguji sejauh mana ketahanan perhubungan antara keluarga..tuhan menguji sejauh mana kesetiaan umatnye padanya..aku redha..kami akan berusaha sehingga keakhirnye..jika itu suratan yang dah ditentukan..kami pasrah dan terima seadanye..

Masih mengharap keputusan yang positif pada oppointment akan datang..aminnn..



Thursday, October 21, 2010

Cloth Diaper


Masa aku n hubby dok sibuk-sibuk beli barang2 baby..tiba2 kteorang nak test la pakai cloth diapers..disebabkan aku tak tahu ape psal CD ni..so ape lagi..p la cari mandiq..

Pas abis sesi bertanya & membeli..sesi membasuh CD pulak di jalankan..CD baru kena basuh 3x sebelum digunakan..disebabkan aku nak tgk sendiri keberkesanan & ketahanan Cd ni..aku decide bagi papik pakai dulu seblum adik dia..ini juga sebagai latihan kat maid aku..kang dia jugak nak kena handle CD ni sumer...

So weekend hari tu sehari la jugak si papik pakai..mula2 pakai ok..tak bocor..pastu dlm 2 jam dah basah..aku tukar yang baru..tak sampai sejam basah kat tepi..aku ngan laki aku pelik la..depan & tepi je lencun..belakang kering je..ke salah pakai..

Tukar kali ke 3..sebelum pakai dah adjust saiz semua..bagi pakai..tak sampai sejam sama jugak..basah lencun gak..abis cadar & tilam aku..aku tau papik memang kencing banyak..tapi takkan la bocor je kan..gerenti aku slah pakai atau basuh tak betul..

Tukar lagi..kali ni tahan 2 jam..masa tu papik tdo..skali di pusing badan dia..tgk2 dah bocor..last2 aku pakaikan je pampers..ingatkan nak pakaikan yang 2 insert..tapi tak sempat la plak..mlm tu ada hal..mls nak ambik risiko pakaikan CD..kang bocor umah orang..haru..

This week nak try lagi pkaikan CD..mana tau..kut-kut cara aku tu salah..btol tak..alang2 dah beli mahal2..kena kasi utilised btol2..

p/s: gambar dr mydearshoppe


Wednesday, October 20, 2010

201010



20102010




Macam cantik je tarikh ni
Tarikh takde kena mengena ngan aku
Disebabkan aku rasa macam unik..ala2 10102010
so aku abadikan lah tarikh ni kat blog aku

Peace!!!


Akikah

Baby belum lahir..aku dah rancang pasal akikah..sebenarnye aku plan..untuk baby yang baru ni nak buat akikah kat rumah baru..masa syafiq dulu buat kat rumah IL..so alang2 dah pindah rumah baru..buat la house warming skali kan..bleh kenal2 ngan jiran segala..

Macam biasa la..kalau nak buat kat rumah sendiri..budget mesti ada..aku masih berkira-kira berapa yang perlu disediakan untuk majlis akikah & kenduri kesyukuran ni..persoalan yang ada:

1. Berapa jumlah jemputan

Masih mengira berapa jumlah tetamu yang akan dijemput..heheheh..terover jemput kang makanan tak cukup pulak..

2. Menu

Ini pun masih tak tahu samada mau masak sendiri ( of course bkn aku masak) or ambik je cartering..sekali ngan khemah semua kan..ala2 pakej gitu..and segala pinggan mangkuk..aku rasa pinggan mangkuk penting sebab nak harap umah aku tu..cukup2 aku anak beranak jer..

Aku ada jumpe 1 website ni..aku rasa harga pun mcm ok kan..cumanye tak tau la makanan ok ke tak..dari review yang aku baca macam ok je semuanye..

Menu:

•Kuzi Arab Lamb for aqiqah (1 whole lamb). A Must Try! Chef’s Recommendation.

•Food for 100 pax. (Menu A)

•1 Arabian tent inclusive of scallops according to theme colour, round table with table cloth & plastic chairs for 40 pax & ceiling fan.

• 2 Buffet tables complete with skirting.

•Tinkerbelle cradle inclusive of white shaggy base, imported artificial flowers, ornaments such as flower ball, decorative cushions, teddy bears, butterflies & ribbons.

•Tray for Cukur Jambul.

•Tinkerbelle Dress for Princess to wear during aqiqah, berendoi & cukur jambul ceremony.

Cumanye kalau bleh aku nak kambing panggang..hmmm...

3. Gift

Rasanye mau bagi buku/surah yassin kat tetamu..dari bagi menda2 yang pakai abis or pakai buang..baik bagi menda yang bleh digunakan sepanjang hayat kan..semua orang dapat kebaikan dan pahala...

4. Hiasan


Ingatkan nak buat berendoi..so kena la ada buai ek..nak suruh aku hias sendiri..tak tau la ape jadinye..kat website ni ada gak pakej skali ngan buai..so..website ni aku rasa sangat sesuai ngan aku cumanye tak tentu harga & jumlah tetamu..kalau ikutkan dia caj utk area pj.shah alam..belah2 sana jer..

Harap2 harapan aku nak buat kat rumah sendiri termakbul la..kalau takde rezeki nak buat..xpe la..lain kali bleh buat jugak..

p/s: Kena bentang budget kat menteri kewangan..kalau approve alhamdulillah..

website: http://makeawishbabies.wordpress.com



Tuesday, October 19, 2010

Semenjak aku pregnant..papik memang buat perangai betul la..kalau tegur tak mau dengar..aku tau dia baru 2 tahun..tapi bak kata orang nak melentur buluh biar dari rebungnye..nak ajar anak biar dari kecik..macam syafiq kalau keluar n pergi tempat mainan..kalau kita tak belikan dia takde la meraung2..bab2 tu aku masih bleh kawal lagi..tapi bab membuli..korang jangan tak percaya..dia bleh tarik rambut sepupu dia..gigit n macam2 lagi..kalau aku marah dia buat tak tau je..aku cakap elok2 pun lagi dia buat tak tau..maybe perubahan ni disebabkan dia nak dapat adik kut..kate orang tua2 la..aku tak kata..hahaha..

Aku tak suka marah2 or pukul anak aku..nanti ganggu emosi dia kan..so kadang-kadang perangai dia macam sengaja menaikan darah aku..gila2 aku geram weh..macam kalau ada benda depan aku..memang aku baling la..adoii laa si papik ni..aku tak tau macam mana mak2 bleh jaga ramai anak..ko bayangkan nak jaga 10 orang anak ngan pelbagai perangai..kalau aku mau meroyan aku kat situ..

Aku ada jumpe la kat satu blog psal tantrum ni..kalau rajin bace la..

APAKAH TANTRUM?


Tantrum bermaksud kemarahan secara tiba-tiba.

Temper Tantrum seringkali muncul pada anak usia 15 bulan – 6 tahun. Tantrum biasanya terjadi pada anak yang hyper-aktif. Tantrum juga lebih mudah terjadi pada anak-anak yang dianggap "sulit", dengan ciri-ciri sebagai berikut:

1) Kanak-kanak tidak cukup tidur.
2) Makan dan proses pembuangan najis tidak teratur.
3) Kekok dengan situasi baru atau orang yang dia tidak kenali.
4) Lambat beradaptasi terhadap perubahan.
5) Emosi tidak tenteram (sering negatif).
6) Mudah marah dan mudah menangis.
7) Sulit dialihkan perhatiannya.

Tantrum termanifestasi dalam berbagai perilaku. Berikut adalah beberapa contoh perilaku Tantrum, mengikut peringkat usia:

Dibawah Usia 3 tahun

- Menangis
- Menggigit
- Memukul
- Menendang
- Menjerit
- Memekik-mekik
- Menghempaskan badan ke lantai
- Memukul-mukulkan tangannya
- Menahan nafas
- Menghentakkan kepala
- Melemparkan barang
- Menyangkung
- Memeluk tubuhnya

Usia 3-4 tahun

- Perilaku tersebut diatas
- Menghentakkan kaki
- Berteriak
- Meninju
- Membantingkan pintu
- Mengkritik
- Merengek

Usia 5 tahun keatas

- Perilaku-perilaku tersebut diatas
- Memaki hamun orang lain atau ibubapanya
- Menyumpah
- Memukul kakak atau adik atau kawan-kawannya
- Mengkritik diri sendiri
- Memecahkan barang dengan sengaja
- Mengancam
- Merungut
- Trauma atau fobia keatas sesuatu yang menekan emosi anak.

FAKTOR PENYEBAB TANTRUM

Ada beberapa faktor yang menyebabkan terjadinya Tantrum. Diantaranya adalah seperti berikut:

1) Kehendak atau Keinginan Anak Di Halang

Setelah tidak berhasil meminta sesuatu yang tetap pada keinginannya, maka sianak mudah saja melepaskan emosi tantrumnya yang bertujuan mendesak ibubapanya agar memenuhi impiannya.

2) Ketidakmampuan anak mengungkapkan dengan perkataan

Kanak-kanak bawah usia 4 tahun memiliki keterbatasan bahasa. Amat sukar sekali untuk mereka menterjemahkan keinginan mereka dalam bentuk bahasa yang mudah untuk kita fahami. Oleh itu, kondisi mereka yang masih tidak betah telah menekan emosi mereka menjadi kecewa dan secara tidak langsung mewujudkan frustasi pada diri mereka dan disampaikan dengan sikap tantrum.

3) Pergerakan yang Terhad

Kanak-kanak yang hyper-aktif sudah biasa dengan pergerakan yang bebas tanpa kongkongan atau batasan. Sekiranya, ibubapa cuba mengawal pergerakan atau hadkan kelakuannya menjadi sopan dan bertertib, maka ini mewujudkan stress pada diri sianak. Untuk anak melepaskan stress, maka wujudnya tantrum. Sebagai contoh; anak hendak minum menggunakan gelas, ibu atau pengasuh tidak benarkan dan menggantikan dengan cawan plastik; sianak masih bertegas dengan keinginannya, maka telah wujud sifat amarah dalam dirinya dan untuk dia melepaskannya dia akan bersikap tantrum agar kehendaknya diperbolehkan.

4) Asuhan Ibubapa

a. Terlalu dimanjakan apabila semua keinginan dipenuhi dan tetiba ada keinginannya yang lain tidak diikutkan.

b. Asuhan yang tidak konsisten – tidak menerangkan yang mana baik dan yang mana buruk (tiada penjelasan diberikan). Apabila anak melakukan kesilapan dan secara tiba-tiba kita menegur dan menghukum, maka inilah komplikasi yang timbul dengan wujudnya tantrum.

c.Ibubapa bertelagah pendapat yang mana baik @ buruk untuk si anak.

5) Anak merasa penat, lapar atau dalam keadaan sakit.

6) Anak sedang stress

Samada anak penat dengan bebanan tugasan sekolah, dan lain-lain atau kerana merasa tidak aman (insecure).

7) Trauma @ Fobia

Anak disiksa atau pernah menyaksikan sesuatu yang ngeri atau diperkosa sejak kecil. Trauma yang melanda dirinya menjadikan emosinya tak tenteram. Kanak-kanak mengharapkan perlindungan yang aman. Apabila itu terjadi, dia beranggapan bahawa ibubapa tidak memberikan kasih sayang atau keamanan yang diharapkan. Maka dia akan tantrum untuk melepaskan tekanan yang melanda emosinya. Tantrum ini memakan masa untuk pulih dan akan terbawa sehingga dia dewasa.

BAGAIMANA UNTUK ATASI TANTRUM ANAK ?

Dalam buku “Tantrums Secret To Calming The Storm” oleh La Forge, majoriti berpendapat bahawa tantrum adalah suatu perilaku yang masih tergolong normal yang merupakan sebahagian dari proses perkembangan atau tumbesaran kanak-kanak, suatu tempoh transformasi dalam perkembangan emosi, kognitif dan fizikal sianak. Sebagai bahagian dari proses perkembangan, episod tantrum pasti berakhir.

Beberapa hal positif yang biasa dilihat dari perilaku tantrum adalah bahawa dengan tantrum anak ingin menunjukkan sikap independensinya, ekspresikan individualitasinya, mengemukakan pendapatnya, mengeluarkan rasa marah dan frustasi untuk menyampaikan maksud agar orang dewasa mengerti dengan sikap negatif mereka.

Namun bukan bermakna bahawa tantrum harus digalakkan dan disemangati (encourage). Jika ibubapa membiarkan Tantrum berkuasa (dengan memperbolehkan anak mendapatkan apa yang dihajati setelah ia Tantrum, seperti ilustrasi di atas), maka bererti ibubapa sudah menyetujui dan memberi peluang pada anak untuk bertindak kasar dan agresif (walhal sepatutnya ibubapa tidak harus menyetujui kehendak anak).

Ibubapa harus membantah dengan tegas dan memberi penjelasan secara logikal pada anak. Dengan bertindak tegas dalam menangkis Tantrum, ibubapa juga berkesempatan untuk mengajar atau mendidik anak tentang bagaimana caranya beraksi terhadap emosi-emosi yang normal (marah, frustrasi, takut, jengkel, dll) secara wajar dan bagaimana bertindak dengan cara yang tepat sehingga tidak menyakiti diri sendiri dan orang lain ketika sedang merasakan emosi tersebut. Inilah yang dikategorikan sebagai intelligent emotion yakni pamerkan emosi dengan kaedah yang positif.

Kaedah terbaik menangani tantrum anak?

- Mencegah terjadinya tantrum
- Menangani anak yang sedang mengalami tantrum
- Menangani anak pasca tantrum

PENCEGAHAN

Tindakan susulan untuk mencegah terjadinya Tantrum adalah dengan mengenali kebiasaan-kebiasaan sianak dan mengetahui secara pasti pada kondisi-kondisi seperti apa muncul Tantrum pada si anak. Misalnya, kalau orangtua tahu bahwa anaknya merupakan anak yang hyper-aktif dan kalian berada didalam kereta terlalu lama perjalanannya, ini sebenarnya akan menimbulkan stress pada anak dan dia mula menunjukkan tantrum. Untuk elakkan sianak Tantrum, ibubapa perlu mengatur perjalanan dengan beristirehat di jalan atau di kedai makan untuk memberikan waktu bagi sianak berlari-lari di luar.

Tantrum juga dapat dikesan kerana stres akibat tugas-tugas sekolah yang harus sianak laksanakan. Dalam hal ini, mendampingi anak pada saat ia mengerjakan tugas-tugas dari sekolah (bukan membuatkan tugas-tugasnya) dan mengajarkan hal-hal yang dianggap sulit, akan membantu mengurangi stres pada anak kerana beban sekolah tersebut. Mendampingi anak bukan sahaja terbatas pada tugas-tugas sekolah, tetapi juga pada permainan-permainan, sebaiknya anak pun didampingioleh ibubapa senantiasa, sehingga ketika ia mengalami kesulitan ibubapa dapat membantu dengan memberikan petunjuk.

Langkah kedua adalah teknik keibubapaan mengasuh anaknya.

Apakah anak terlalu dimanjakan?

Apakah ibubapa bertindak terlalu melindungi (over protective), dan terlalu suka melarang?

Apakah kedua ibubapa selalu seia-sekata dalam mengasuh anak?

Apakah ibubapa menunjukkan konsistensi dalam perkataan dan perbuatan?

Jika anda merasa terlalu memanjakan anak, terlalu melindungi dan seringkali melarang anak untuk melakukan aktiviti yang sebenarnya sangat dibutuhkan anak, jangan baran jika anak akan mudah tantrum jika kemahuannya tidak dituruti. Konsistensi dan kesamaan persepsi dalam mengasuh anak juga sangat penting. Jika tiada sepakat, ibubapa sebaiknya jangan berdebat dan beragumentasi antara satu sama lain di depan anak, agar tidak menimbulkan kebingungan dan rasa tidak aman pada anak. Ibubapa hendaknya menjaga agar anak selalu melihat bahwa ibubapanya selalu sepakat dan rukun damai.

Ketika TANTRUM Terjadi

Jika tantrum terjadi dan ibubapa tidak dapat mengawal situasi, maka beberapa langkah patut diambil;

Memastikan situasi sekeliling – Sekiranya sianak tantrum didepan orang awam, bawa anak ke satu sudut yang jauh dari penglihatan awam dan biarkan sianak melempiaskan emosinya disitu untuk seketika. Ketika sianak tantrum, jauhkan darinya benda-benda yang boleh dia capai (barang merbahaya) untuk elakkan dia dari tercedera atau orang lain.

Ibubapa harus bersabar (berkeadaan tenang) – Jaga emosi, mulut dan tangan. Jangan sampai memukul dan berteriak-teriak marah pada anak.

Endahkan (ignore) ketika sianak tantrum – Ketika sianak tantrum, sebaiknya ibubapa jangan memujuk, bercakap, memberi nasihat, berargumen dan seumpamanya yang bertujuan mengambil hati sianak. Kerana ketika tantrum, perasaan amarah menguasai dirinya dan dia tidak akan mendengar kata-kata nasihat dari ibubapanya. Jalan terbaik ialah membiarkan sianak untuk seketika, biar dia lepaskan kemarahan itu. Tantrum akan cepat berakhir sekiranya ibubapa tidak campurtangan dengan memujuk atau paksaan atau kemarahan.

Jika sianak masih lagi tantrum – Ibubapa hendaklah memeluk sianak dengan dakapan kasih sayang. Akan tetapi ada ibubapa yang malu dengan kerenah anaknya yang sedang tantrum. Maka moleknya ibubapa hendaklah berada tidak jauh dari sianak dan bercakap dengan sianak yang menunjukkan anda sayang padanya. Dengan kaedah itu, sianak berasa aman dan tahu bahawa ibubapanya ada dan tidak menolak sikap negatifnya.

Ketika sianak Kembali Tenang

Saat Tantrum sianak sudah reda, seberapapun parahnya ledakan emosi yang telah terjadi tersebut, janganlah diikuti dengan hukuman, nasihat-nasihat, teguran, maupun sindiran. Juga jangan diberikan hadiah apapun, dan anak tetap tidak boleh mendapatkan apa yang diinginkan (jika Tantrum terjadi kerana menginginkan sesuatu). Dengan tetap tidak memberikan apa yang diinginkan si anak, ibubapa akan dapat melihat konsistensi dan anak akan belajar bahwa ia tidak bisa memanipulasi ibubapanya.

Ingat, ibubapa hendaklah mendidik anak dengan mengajak anak mendengar (nasihat) kata kita bukan mendengar katanya. Jika sejak mula sudah terbiasa mengikut katanya, inilah kesan sampingan sika-sikap negatif yang akan terdapat pada diri sianak.

Berikanlah belaian kasih sayang dan rasa aman Anda kepada anak. Ajak anak, membaca buku atau bermain bersama. Tunjukkan kepada anak, sekalipun ia telah berbuat salah, sebagai ibubapa Anda tetap mengasihinya.

Setelah Tantrum berakhir, orangtua perlu mengevaluasi (selidiki kembali) mengapa sampai terjadi Tantrum. Apakah benar-benar anak yang berbuat salah atau ibubapa yang salah merespon perbuatan/keinginan anak? Atau karena anak merasa frustrasi, lapar, atau sakit? Fikir secara positif dan ini perlu, agar ibubapa bisa mencegah Tantrum berikutnya.

Jika anak yang dianggap salah, ibubapa perlu berfikir untuk mengajarkan kepada anak nilai-nilai atau cara-cara baru agar anak tidak mengulangi kesalahannya. Kalau memang ingin mengajar dan memberi nasihat, jangan dilakukan setelah Tantrum berakhir, tapi lakukanlah ketika keadaan sedang tenang dan nyaman bagi ibubapa dan anak. Waktu yang tenang dan nyaman adalah ketika Tantrum belum dimulai, bahkan ketika tidak ada tanda-tanda akan terjadi Tantrum. Saat ibubapa dan anak sedang gembira, tidak merasa frustrasi, lelah dan lapar merupakan saat yang ideal.

Dari uraian diatas dapat terlihat bahwa kalau ibubapa memiliki anak yang "sulit" dan mudah menjadi Tantrum, tentu tidak adil jika dikatakan sepenuhnya kesalahan ibubapa. Kebiasaann yang kita dengar orang tua berkata, macam mana perangai ibubapanya maka itulah yang menurun ke anak Namun harus diakui bahwa ibubapalah yang punya peranan untuk membimbing anak dalam mengatur emosinya dan mempermudah kehidupan anak agar Tantrum tidak terus-menerus meletup. Beberapa saran diatas mungkin dapat berguna bagi anda terutama bagi para ibu/bapa muda yang belum memiliki pengalaman mengasuh ana

p/s: add blog tu aku lupa save..kut2 tuan blog ada baca..jgn marah ek..


Monday, October 18, 2010

Bosan

Aku sudah bosan dengan kerja aku..tapikan dengan background accounting yang aku ada..kije ape lagi yang aku nak buat..ye dak..nak bisnes..tak tau nak bisnes ape..

1. cashier

Pas abis SPM maka ayah aku suruh kije..dari melangut kat umah baik aku kije kan..kebetulan plak warta baru bukak area bangi..so ape lagi..p la mintak jadi cashier..penat weh walaupun ko dok je sehari..seminggu ko cuti sehari je..masuk pagi balik mlm..mcm buruh kasar plak aku rasa..korang teka berapa lama aku bertahan kije situ..SEBULAN..sebulan je weh..aku berenti pun sebab dia tak bagi cuti raya..ape kejadahnye aku nak kije kalau mak pak aku balik ganu masa raya kan..aku nak dok ngan sapa..sapa plak nak antar aku p kije..dapat je gaji..aku terus cabut..

2. Auditor

Kerja ke dua aku, tahun 2002 aku praktikal kat firm ni..pastu terus mintak kije situ..lama la aku bertahan kat sini..walaupun kerja teruk gaji ciput..kalau pk ilmu ko dapat..kira halal je la..dari audit assistant sampai la aku jadi audit supervisor..masa mula2 outstation suka la..lama2 malas dah aku nak kuar2 ni..penat..pas kawin..cari kije lain..mana tahan kalau kena stay sampai pagi kan..sapa nak teman laki aku tido..
3. Account executive

Pas jadi auditor..kije wat account plak..kiranye dah 4 tahun aku wat account untuk 2 company berbeza..company 1-trading..company 2-consultancy...tapikan aku dah boring wat account ni..tolong la hambamu ini....

4. Masih mencari2 kerja yang sesuai dengan jiwa aku..maybe SURI RUMAH kut..Aminnnnn


Friday, October 15, 2010

Hong Kong-Part 3

Hari ke 2..baru hari ke 2 wei..pagi2 dah bangun sebab dah plan nak makan dim sum n pastu zass ke disneyland..so sebelum pergi MTR tu p la isi perut dulu kat kafe hotel..breakfast ala kadar je..mcm biasa la nak kena menapak..hubby dok pegang map nak p cari Islamic Centre Canteen..kteorang jln jauh..rupa2nye ada je jalan dekat..patut aku tgk ramai benar manusia bertudung berjalan arah tu..



Antara makan yang dijual

Air honey chrysanthemum tea tu sedap wehhh!!

Order menda ni je sbb nak rasa n sebab kenyang lagi..

nyum..nyum..

Dekat sini la kantin nye..

Dah abis makan menapak pergi balik ke MTR utk ke disneyland..nak ke disneyland ada train dia sendiri..dalam tu semuanye ala2 kartun la..ko tengok je la gambo..

Kepala mickey

Tingkap pun mickey gak..

train nak ke disneyland

Nak masuk ke disneyland kena menapak skit la..macam biasa..ibu2 mengandung adalah tidak larat untuk berjalan kaki jauh2..tapi memandangkan bila lagi mau datang sini..ku gagah kan jugak kaki melangkah..masa masuk mcm biasa dia check semua bag..dlm bag aku macam2 makan ado..nasib baik lepas weh..kalau tak berlapo la kami anak beranak..

Aku tak ambik gambo depan pintu ni..haishhhh!!!

Korang tengok macam tak panas kan..ala2 mendung aje..tapi berpeluh2 gak weh..angin xde..harap matahari je ala2 ada takde..

Sampai2 je dah nampak orang jual macam-macam..tangan dah gatal nak membeli..tapi memandangkan karang susah plak nak bawak plastik p jalan2 dalam disneyland ni..so tahan dulu..laki aku dah jeling2 tengok wife dia meroyan nak shopping..hahaha..masa tgk barang2 ni..tak rasa penat dah weh..

Segala tok nenek barang ado..

Hambik ko segala jenis topi ada..

mug aku beli kat airpot..kat sini mcm xde hati plak nak beli sedangkan kat sini lg byk pilihan..

Masa sampai2 tu ada summer parade plak..layan dulu tgk menda alah ni..papik pun mcm pelik and takut2 je tgk kartun2 yang ado..

Ibu, papik and puting..:)

Aku nak ambik gambo kat castle tu..tapi jauhnye nak jalan..ambik gambo dari jauh pun ok la..



Masuk dalam tarzan house..aku tak naik sampai atas..malas nak naik tangga..sakit kaki..

Pastu ada pertunjukkan ape tah namanye..layan gak la..tak sia2 tunggu..

Masuk pulak rumah pooh ni..nak masuk dah hazab sbb nak kena beratur panjang..pastu naik train nak masuk sana..terlompat2 train tu..aku sampai letak tgn kat buntut takut terhentak ke hape..almaklum la pregnant..kang jadi ape2 susah plak..


Masa ni aku dah melepek..malas dah nak jalan..nampak kerusi aku duduk..laki aku n papik g jalan2 n naik la kuda ni..



Dah abis pusing & ambik gambo..g plak tgk Mickey 3D..best wei..siap terpercik2 air kat muka..mickey mcm ada depan mata n mcm ko bleh pegang je..masa aku beratur nak masuk ni..aku angin ngan bapak budak tu..aku tunggu depan gate..dia bleh plak tolak aku n suruh anak dia dok depan..ngan dia2 skali..nak je aku siku bapak dia tu..xde adab..bkn org mesia..aku rasa In*ia..

papik ngan spek senget

Banyak jugak show yang kteorang masuk..ada satu tu..x ingat show ape..siap cakap cino lagi..kt disneyland ni ada 2 show ..satu dlm bi..satu dlm cina..disebabkan malas nak tunggu..bantai je la labu..cina pn cina la..buat2 paham sudah..

Dah malam tunggu bunga api..masa ni papik dah tido..korang tau..dah mlm baru aku shopping sakan kat kedai ni..dapat la berplastik2 bag disneyland..ikut hati aku beli sumer..tapi jangan ikut nafsu..hahahah...(ayat orang yang duit cukup2 makan jer)

ambik la sekeping gambar aku yang berlengas..dok kat disneyland ni sampai malam..


p/s: gambar byk..mls nak letak..malas nak cerita detail sbb dah tak ingat..wakakakak..