Friday, October 29, 2010

Niat

Aku start tulis blog masa pregnantkan si papik..masa tu aku EL sampai 3-4 bulan..almaklumlah..migrain tahap kritikal..so aku sangap weh dok umah..dari main game hp (hp cap ayam) sampailah bbsit aku punya anak buah..si eshah..satu hari adik aku cadangkan tulis je blog..almaklumla..aku nak ada anak..so maybe aku nak abadikan kisah bsalin or jadi ibu dalam blog..

Disebabkan buta IT..adik aku yang buat semuanye..dia yang ajar macam mana nak setup blog ini..aku start tulis dari tahun 2008 sampai la ni..

Baru-baru ni orang dok sibuk cakap pasal pendapatan dari blog..sibuk pasal nuffnang..sibuk pasal visitor..sibuk pasal BE..hahaahha

Aku ni dah la buta IT..sah2 la tak tau pasal ni..aku rasa aku baru je letak adv nuff kat blog..tu pun main bantai letak..ada ke takde BE aku tak tau..tak kose nak tgk..rasanye tahun ni baru aku masuk dlm nuff acct tgk aku punye visitor..of course la sikit sbbnye xde sapa tau pasal blog aku..budak2 opis tak tau..family pun ada tau ada tak tau..kawan2 rapat pun tak tau..

Dalam minggu lepas aku ada baca mcm mana nak naikkan rating blog or jumlah visitor..aku taknak komen sebab aku rasa semua orang tau pasal isu ni..rasanye ramai yang dah komen pasal cara2 yang dicadangkan itu..

Aku just sekadar baca..orang kate..kalau berguna ambik..kalau rasa takleh pakai letak tepi..tapi kadang2 kita manusia..ape yang kita tulis disalahtafsirkan oleh orang lain..Semua itu bergantung kepada keadaan persekitaran pembaca itu kan..aku tak salahkan orang yang komen2 semua..aku paham situasi doarang..kalau aku ditempat dorang..mungkin tak tertanggung n tak setabah dorang..

Bagi aku tulis blog ni bergantung pada niat..kalau ko tulis blog sebab duit..ko dapat duit..kalau ko tulis blog suka-suka saje..so ko akan heppy bila ko dapat tulis blog..kalau ko tulis blog sebab nak menabur fitnah..hahaha...tunggu je la orang dok maki hamun ko..so pk sendiri niat ko masa mula2 buke blog ni..

Aku ada baca beberapa tips..kunon2 nye la..tapi aku xde pun buek..hahahah..aku rasa aku kena wat test la wei..kita tgk keberkesanan

1. Niat- Niat asal bukak blog..aku tulis blog sebab nak ceritakan kisah aku..yang tak terlalu peribadi bleh la dikongsi..yang peribadi simpan je la..bleh gak tulis..tapi protected entry ler..

2. Jumlah Entry-Lagi satu macam yang orang cakap kalau nak orang jengah blog ko..entry kena best..entry kena ada tiap2 hari..adoii..tiap2 hari yang aku lemah..mana ado masa..nak stay malam2 buat entry baru..kim salam..aku punya style senang je..kalau ada masa buat je 2 3 entry..kalau xde citer..berhabuk la blog aku 2 3 bulan..hahahaha..

3. Original-Lagi satu dah bukak blog tu..ikut cara sendiri la kan..xyah nak tiru orang ni..nak ciluk orang ni punya entry..buat je cara ko..orang suka or tak..lantak la wei..ko yang tulis..bagus ke idak bukan orang nak bagi markah kat ko pun..btol tak..

4. Ziarah & komen- Ni lagi satu cara gak yang aku baca..hehehe..rajin-rajin jengok blog orang n tinggal la jejak kasihan anda kat situ..aku part jengok blog orang rajin..part tinggal jejak tu..xdo la..malas weh..kalau rasa nak komen..aku komen..slalunye memang aku jadi silent reader jer..

5. Layout/Template - yang ni pun orang kate main peranan gak..kalau warna menarik..cantaik..tertarik..orang akan baca blog ko..kalau kusam & macam kosong je..orang pun malas baca

6- Cara penulisan- ni pun penting..aku rasa nak buat singkatan bleh..tapi yang orang bleh paham..bahasa pun tak terlalu "bahasa pasar" hahaha..font yang sesuai..tak terlalu banyak warna..tak terlalu besar & kecik..yang penting letak la sekeping dua gambar sebagai penyeri..heheheh..aku bab tgk gambar memang suke wei..lagi kalau orang dok citer ape dia shopping..hahahah


Hape la yang aku merepek meraban ni..ya allah..tah hape2..mengarut2 dah weh..

p/s: aku nak test buat la wei..kite tgk visitor aku naik ke tak...hehehe..kalau ada masa la..aku ni dok kejar masa menghabiskan kerja sblm cuti 2 bln..


2 comments:

sWeEtdARLiNG said...

kaaan....
yang penting niat.. kalau kita tulis sbb nak keja traffic semata2, rasanya terlalu hipokrit jadinya nanti

www.sw33tdarling.com

ErNa said...

btol2..