Friday, December 24, 2010

Selamat Sudaa!!!

Meh la sini aku story mory skit pasal pengalaman aku bersalin kali ni..Pengalaman ni berbeza skit dari bersalin si papik..yang ini mencabar fizikal, mental & emosi aku..heheheh..

Ahad 5.12.2010 pagi- aku dah rasa sakit2 dalam 1/2 jam skali..sakitnye bleh tahan la..tegang gile perut aku..hari tu jugak MIL aku ada buat makan-makan pagi..so berangkat la aku anak beranak ke puchong..mak aku ckp jgn bsalin dlm perjalanan dah..aku cuma senyum n kate x mungkin sbb kalau dah sakit kerap sangat aku akan balik secepat mungkin..

Kat rumah MIL sakit dah jadi 15 minit skali..aku makan pagi tu sikit je..xde selera sebab perut menegang sangat

1.00 t.hari- aku dah rasa sakit makin kerap..masa ni aku dah ajak laki aku balik..tapi xde la aku kabarkan kat dia sakit makin kerap..aku buat diam jer n sambil tu dok tahan sakit..on the way nak balik sempat la aku suruh laki aku beli cendol dengan rojak mamak..rasa nak makan sangat2..masa tunggu mamak tu bungkus..sakit dah makin kerap..sampai rumah dok kejap..pastu ambik pinggan & cawan..melantak tak henggat..heheheh..dok terbayang hari ni sure bersalin..

2.30 ptg-dah abis makan..baring2..masa ni sakit dah 10 minit skali..laki aku ajak g hospital..tapi aku taknak..selagi bleh tahan aku nak tahan..aku dah terbayang kut2 sakit mcm ni bukak dah 5cm ke..kalau betul ok la..kut2 baru 1cm..masak aku nak dok kat ward..dalam kul 3 air ketuban aku pecah..masa nak pecah tu aku dok tahan sakit..tiba2 dengar bunyi "pop"..pastu terus rasa air..perkataan pertama keluar dari mulut aku.."ohoh..air ketuban dah pecah.."..air ketuban dok keluar jer..aku pakai pad pun lencun gak..aku xnak pakai kain batik..so aku gigih gak pakai seluar g hospital

3.00 ptg- g azzahrah..terus naik tingkat 2..nurse suruh duduk dulu..aku kate xleh sbb ketuban keluar..pastu dia suruh masuk bilik nak check cik V and pasang CTG..pas dah check dia cakap dlm 10 minit 2 kali aku sakit & bukaan baru 3cm..3CM ko..alosss...lama lagi aku nak menunggu beb..so dia call dr and dr suruh warded..dok la aku kat ward..


masih bleh senyum walaupun masa ni sakit perut yang amat..tgh buat CTG

3.30-5.00 ptg- aku dah ada kat wad masa ni..1/2 jam pas tu nurse dtg bg ubat berak..terus zass ke toilet..berak..masa ni aku bleh tahan lagi sakit..dah nak dekat kul 5 aku rasa macam nak teran..aku try tahan sbb takut belum bukak lagi..lagi tahan lagi sakit..nak tak nak suruh la laki aku panggil nurse..kena la seluk lagi cik V aku..baru bukak 5cm..adoiiiyaa...baru 5cm..

Nurse suruh tolak aku p labor room..dok la aku kat situ..dia tanye gak nak ubat ke tak..tapi aku takmau..selagi aku bleh tahan aku tahan..

6.00-7.30- Masa ni aku dah tak tahan..sakit bukan kepalang..rasanye dlm kul 7 cik V aku diseluk lagi..bidan cakap dah 9cm tapi kepala baby tinggi..dia suruh aku teran..macam mana aku nak teran..tangan dia dok dlm cik V aku..sakit wooo..aku cakap aku tak leh teran..sakit sbb tangan ada dalam.pastu bidan kata dah 10cm..tapi kepala tinggi lagi..dia suruh je aku teran sambil dia dok siap2kan aku nak bsalin..teran la aku berkali2..nak terberak aku sampai aku konpius aku nak berak ke nak beranak..sbb x rasa baby nak kuar kat cik V..rasa nk kuar kat vontot..ropa2nye dah terberak..sian dorang..kena bersihkan..aku pelik sebab aku dah berak tadi..hmmm..xpe la kan..

pastu aku rasa macam pedih kat cik V..ropa2nye dr dah gunting..tiba2 rasa nak meneran dengan gilanye..aku pun teran..dalam labor room..dr & nurse suruh teran sampai kepala keluar..aku rasa dah mcm kepala nak keluar..tapi tak cukup nafas..kali kedua kepala keluar..kali ketiga bahu keluar..pastu lega selega-leganye..hilang semua rasa sakit aku..

Dr letak baby atas dada aku..alhamdullilah..semua sempurna & sihat walafiat..tiba masanye dr besihkan aku n JAHIT..tang jahit awal2 aku suruh bius..dr bius n aku tak rasa kena jahit..rasa la dr buat ape..tapi tak rasa sakit..aku tanye banyak ke kena jahit..dia kate sikit je..bagus ler..pas siap jahit..aku cakap sakit perut..dr kate uri nak kuar..pas uri kuar..aku dah lega sbb semua dh selesai..akhirnye...

Baby masa ni nurse tengah bersihkan..siap semua bagi hubby aku utk iqamat..gembira aku semua selamat.


baby sarah beberapa minit lepas dilahirkan

aku lupa nak tanye dr awat letak dia dalam ni..


Masa dok menunggu nak dihantar ke wad..aku cakap kat dr perut aku still sakit..dia pun cakap maybe rengat..adoii la..malam tu pas telan pain killer..ingatkan ilang la sakit tu...hampess..takdonye..dah malam tu aku susah nak tido sebab sakit..3-4 hari gak la nak hilangkan sakit rengat ni..

ok sekian cerita bersalin aku..aku rasa aku tutup kedai dulu la kut..nak ngandung lagi..tunggu aku sedia mental & fizikal..hehehe



8 comments:

sisdee said...

oh selamat sudah...take care dear...comel!! :)

selamat berpantang :)

AkMa said...

tutup kedai??sebab dah dpt sepasang kan?heheheh..ok la tuhh.

Mardiana Alias said...

Tahniah makcik!!!seronot ko weh dah dapat sepasang...nnt doakan aku plak dapat baby boy okeh!

Bam2nye baby sarah...

ErNa said...

sisdee-tq

akma-aku ckp je tutup kedai..kang shahril bukak aku xtau la kan

mandiq-tq

Linda said...

Alhamdulilah..syukur ko & bb selamat :) Congrats!!
Wah..masing2 dah ada 2 anak neh..
Doakan la payish pun cepat2 dpt adik yer ;)

aNiS tHe BumbleBee said...

hihihi..selamat berpantang...wah...lega rasanya baby dah keluar...

nunui Joe said...

alhamdulillah selamat.. :)
tahniah2~ :)

BuLat i2 CirCLE said...

comel ny bby akak..