Tuesday, February 1, 2011

Breastfeeding

Masa aku dapat tau aku pregnant aku dah decide nak breastfeed anak aku..aku taknak jadi macam syafiq..sian dia..dapat breastfeed 2 minggu je..pastu dari 3 bulan sampai la ke 2 tahun..tiap2 bulan pergi klinik..demam manjang..kalau tak demam batuk selsema..paling haru sekali bila suspek H1N1..masa dengar tu gelap gak dunia aku masa tu kan vaksin H1N1 takde lagi..dah tu asyik la dengor sapa kena H1N1 sure tenat & meninggal..masa tu aku nangis la..bila lama2 baru aku ok skit..

Disebabkan semua tu aku taknak Sarah jadi macam abang dia..aku nak usaha sampai aku boleh BF Sarah selama yang boleh..so langkah pertama lepas bersalin aku kena nyusukan si Sarah ni..tapi aku tak larat..so hari ke 2 baru aku nyusukan dia..

Masa tu susu sikit sangat..setiap jam mesti dia nangis nak susu..masa ni memang mencabar..bila dah hari ke 3 & 4 baru susu banyak sikit masa ni aku dah stat nak pum susu..konon2nye nak simpan la..bila pum x penah la dapat 1 oz..sedih aku tengok..aku bagi je si Sarah ni isap..tapi dalam sehari mesti kena campur ngan susu formula sebab tak cukup..paling banyak aku bagi dia 2oz susu formula

Bila dah 2 minggu pam susu macam tu jugak (x cecah 1oz pun) aku dah bengang..so aku suruh hubby pegi beli longan & kurma merah..Dalam pantang aku dah makan sawi & lobak putih banyak2..tapi gitu jugak susu aku..last2 aku suruh laki aku pegi beli benda alah tu rebus & minum..2-3 jam lepas tu bukan susu banyak..tapi aku yang migrain minum menda tu..badan aku panas je..2-3 hari jugak aku try minum mana tau kut2 baru nak sesuaikan ngan badan..tapi sama gak..migrain je lepas minum..last2 stop minum longan ngan kurma merah

Sekali perah dapat 3oz..kira ok la tu

Dah tak boleh makan benda alah 2 tu..aku minum soya pulak..kalau korang nak tau aku minum milo & horlick hari2..konon2nye nak byk susu pas minum soya boleh tahan la..tapi bila pam sama gak..x sampai 1oz sbb guna pam manual..aku pun buat la pelaburan..beli pam yg ok skit..guna pam ni dapat la 2oz..ok la kan..10 minit 2oz..suka aku walaupun x banyak macam orang lain..aku still top up si Sarah ngan susu formula sehari sekali..sebab tak cukup..sampai la 1 bulan 2 minggu..susu aku kalau pam mesti dapat 2 oz je mana tahan gitu kan..

Aku tempek la kat FB status aku macam mana nak banyakkan susu..macam2 dorang bg cadangan..so aku ambik salah satu la kan..aku try pulak Fenugreek chocolate milk..aku p beli kat watson..masa minum tu takde la rasa ape2..so esok tu aku pam dapatla 3oz dalam 5-6 minit pam..hehehe..sukanye hati aku..pastu aku minum je la menda ni..nak tengok dalam 2 minggu ni macam mana sebab paling banyak aku dapat 4oz..kalau boleh dapat 6oz sekali pam aku dah puas hati..boleh aku stop bagi susu formula kat Sarah

Hasil perahan terkini..4oz sekali perah

Tu la cerita perjalanan aku BF Sarah..aku harap la kan aku dapat BF dia selama yang boleh..paling kejap pun bg la sampai dia 6 bln biar dia jadi sihat selalu..aku tau semua tu datang dari Allah..tak semestinya BF anak ko sihat selalu kan..tapi sekurang2nya aku usaha supaya dia sihat dengan bagi susu aku..insyaallah..usaha untuk BF Sarah akan diteruskan sehingga yang termampu..

Stok susu yang ada

p/s: kalau ada lain2 cadangan bolehla kabarkan pada aku..aku rasa tetek aku makin besor la..hmm..aset beb..


2 comments:

AkMa said...

kagumnye aku dgn ko erna..aku pun nak bf 3rd baby aku la..

Mardiana Alias said...

Alhamdulillah...teruskan erna...kunci utama breastfeeding ni ialah...kosongkan breast dengan kerapkan sesi mengepam kalo berjauhan dari baby dan banyak direct feeding bile bersama baby...walau bagus mana pun pam yang diguna, walau bergelen air pun diminum walau banyak mana pun kita makan...tanpa rangsangan dari baby ataupun pam susu tetap takkan banyak...pape pun tahniah dari aku erna...kalo mampu pam setiap 3 jam sekali bile kat opis dan juga kat umah...seronok tgk ko da berjaya buat stok...