Tuesday, September 28, 2010

Hong Kong-Part 1

(Attn: Entry penuh gambar n panjang..xnak baca sila pergi dari sini)

Day 1

Dalam akhir bulan 5 hubby bgtau dia ada course kat HK..dia ajaknye wife terchenta ikut skali..memandangkan aku tengah pregnant n masih dalm unpaid leave..aku berbelah bagi nak ikut sebabnye takut sia2 pegi..kang aku x larat jalan dok hotel je..mula2 laki aku surh tinggal je papik..wooo..mana bleh aku tinggai anak kesayangan aku tu..x tido malam aku kang..last2 aku cakap aku akan pegi kalu papik pegi n kalau nak aku g kena g HK disneyland..gila keji aku..siap ugut2 laki aku lagi..yo lah takat ko dok 3 hari sana n dok hotel..baik aku dok mesiaa..sedap..katil sendiri..makan senang..

Akhirnye bila pergaduhan perbincangan dibuat..kami akan bertolak sabtu pagi and balik hari rabu..lebih kurang 5 hari la kat sana..hmm..baru la berbaloi2 ke HK..kunon2nye la..lepas dh book hotel,tiket n segala mak nenek..laki aku siapkan ittenary n cari muslim restoran untuk kami mentekedarah nanti..hahahah..aku request itik panggang..so gigihla pakcik tu carik..

Seminggu sebelum bertolak g carik bag n stok makanan utk dimasak..then hari jumaat baru packing..pas laki aku smp umah baru sama2 packing..bab packing2 ni dah buat hati aku mendidih..aku kuarkan penimbang kunon2 nak timbang bag..lebih 20kg..g sana bawak 2 bag..1 bag besar utk baju..1 bag sederhana utk makanan..aku dok mati2 la ingatkan aku n papik dpt 20kg sorg..utk pengetahuan korang aku g sana naik a*ir asia..pas aku cek tiket rupa2nye laki aku x beli utk papik..hangin dah aku..membebel abis aku mlm2 buta tu..kul 12 tgh mlm x abis2 pack lagi..last2 aku humban n xnak tgk..ko buat la mcm mana pun asalkan x lebih 20 kg..

Ni bag besar isi baju..bag makanan mls aku nak upload..

Dalam kul 1.30 aku tido..pukul 3 bangun n mandi2..kejut semua org n suruh hubby mandikan papik..kul 3.30 pagi papik mandi..heheheh..terus segar budak tu..dlm 4.30 gerak dr rumah n sampai LCCT terus chk in..pasal shk in ni pun dah buat aku angin gak..dah la kena dok asing2..paik ngan aku..n hubby dok kat lain..kesnye beli tiket x sekali..hampess..dah nyumpah2 dah aku kat situ..4 jam ko nak layan papik..pengsan aku weh..

Lepas chk in g makan dulu..pukul 6 lebih baru masuk balai berlepas..hehehe..masuk2 je si papik tido ngan lenanye..so naik kapal terbang..tunggu 4 jam..landing..lega..terseksa kakiku ini..lenguh beb..

Muka budak kena mandi pagi

Pas sampai tu..g imigresen yg panjang gila..tunggu turn je dh dekat nak 1 jam..seiap semua terus ambik bag n cari toilet..mak tahan kencing dari tadi beb..papik tdo atas aku..camno aku nak bangun..

Laki mak yang gagah perkasa tengah mengangkat bag yang gabak..

Siap segala urusan bisnes terus cari teksi nak ke hotel di Kowloon..aku ingat dekat la..rupa2nye dekat 1 jam gak..teksi kat HK ni pun ada mcm2 kaler..merah, hijau, biru n apetah..setiap warna teksi melambangkan destination mereka..chewahhh..so nak kowloon naik cab merah..ape lagi labu..jalan daaaa...

Teksi yang tersusun menunggu pelanggan

Senarai tempat yang cab merah pergi

Gambar2 lain diambil dalam teksi masa nak pergi hotel..keadaan berjerebu or berkabus..aku pun x sure sbbnye masa dok tunggu teksi xdo la sejuk pun..

Toll..kte smartag/tng..doarang autotoll..heheh

atas jambatan

terowong

aku rasa kalau g hong kong..umah depa memang tinggi melangit la..jarang la nak tengok umah tas tanah..yg ada pun bunglow beso2

hotel


huh..sampai bilik rasa mau terkam ini katil..nikmat beb..tp perut dah kebuluq nasik..ape lg melantak dulu sblm landing atas ni..


budak kecik ni x penat agaknye..dok jalan sana sini dalam bilik

pas makan n semayang sumer..nak g la jalan2..program yg diatur kena ikut..kang rugi beb..plan nak ke Central (kut le..aku dah lupa)..tujuannye nak g tgk butik2 yg mahai itu..xdo la nak beli pun..duit xdo..selain tu nak gak mentekedarah kat kedai makan area2 situ gak kalu tak silap..mau terai itik panggang..heheheh
ko tengok mrt stesen dorang bape banyak..setiap stesen ada byk pintu..tapikan ada gak yg aku x puas hati sbbnye ada stesen or pintu kuar xde lift..yang ampun..aku nak kena dukung si papik nagn masa tu tengah pregnant..nak pengsan n sampai spoil mood nak jalan..aku siap marah2 hubby aku masa ni sbb letih sangat..
budak xcited nak naik train

ni satu2 gambar yang aku ambik sbbnye aku dah bad mood..letih beb..last2 aku ckp kalau takat dok tgk luar tingkap butik baik xyah g sini..baik g makan..xde buang masa..so apo lagi..misi cari restoran ni..aiyooo..nak p sini ko lalu pasar dulu..laki aku dok la tanye ci*a kat sana mana restoran ni..sorang pn xtau..hampes..aku dah stat berpinar2 mata sbb byk sgt binatang warna pink bergantungan..aiyooo...last2 jumpe plak polis dok jalan2 situ..tanya2 n rupa2nye depan tu ajo..ape lagi serang la..

itik panggang ngan nasik macam 3 org makan

kari kambing n nasik

tu nama kedai..muslim wai kee

dalam perjalanan balik sempat ambik gambo ni..ntah apo benda ntah..nak aku ambik gambo binatang warna pink tu..tapi tokei dia dok pandang semacam..cancel niat ku itu..pas mkan nak g the peak..citer nak g the peak ni pun mencabar emosi aku gak..tungguuuu..


p/s: kalau nak g jalan kena g masa mood tengah baik n x mengandung..aku xtau org lain..tapi kalau aku penat..ape pun x best n mood shopping n bergambar pun yilek..rugi beb..




No comments: