Thursday, December 7, 2017

Phuket Day 1

Cerita basi lagi. Ampunnnnn. Kali ni Company trip ke Phuket and Krabi. Sebelum ni kita jejak ke Indonesia, kali ni kita ke Thai pulak. Trip kali ni company guna travel agent lain. Kalau tanya komen jujur aku, aku lagi suka yang dulu. Yang ni kurengggg sikit. Tapi sebab free and dapat duit poket untuk shopping lagi, tutup mata je laaa dengan apa yang tak ok sangat tu.

Kali ni flight pagi. Pukul 4 semua dah kena ada kat airport. Aku malam tu baru nak pack. Selalu memang gitu, kalau nak jalan sure macam takde mood nak pack and jadi susah tido. Bila semua dah ada, agent cakap sikit and semua boleh pergi breakfast and sembahyang subuh sebelum berkumpul nak masuk ke dalam. Jangan tak tau, trip kali ni ada jugak yang tertinggal flight. Dalam sejarah laaaa sepanjang company trip, ini kali pertama bos tertinggal. Hahahaha. Tak boleh blah betul, tapi semua cakap tak perasan no gate yang sepatutnya. Apa-apa pun bos kena laa naik next flight.

Masa perjalanan dlm 1 jam lebih kalau tak silap aku. Tak sempat nak tido, sekali dah sampai. Sampai, ada jugak masalahnya. Ada sorang staff beg berkecai and lagi sorang beg tak sampai. Sabo je laaaaa. Kali ni aku and geng decide nak dok depan. Boleh ambik gambo sepanjang perjalanan. Kali ni naik bas 2 tingkat. Nasib aku dok depan, boleh berlunjur kaki. 

Percubaan selfie dekat airport


Sampai airport kena isi arrival form. Form tu masa ko sampai staff akan distribute dekat semua orang. Masa aku sampai aku tengok ada orang dok bagi form. Ingatkan form apa, sekali arrival form tu, kena laa aku turun tangga nak ambik balik. Untuk pengetahuan korang, form tu sorang satu, so maknanya dia takkan bagi lebih dari 1 form, maksudnya kena laa korang ambik sendiri, idok buleh suruh kawan ambikkan. Ada pahammmm.

Dalam ittenary, tempat pertama pergi adalah kedai jual Tshirt (Donan Tshirt), Gem Gallery and  Sri Bhurapa (cashnew nut). Kedai tshirt yang berkualiti kaedahnya. Dekat situ semua ada. Tshirt, hiasan rumah, cenderahati. Semua ada laaa. Harga boleh tahan laaaa. Yang best ko beli 10 ko dapat 1 free. Beli laa barang apa pun, cukup 10 dapat 1 free.


Lepas 1 jam dekat kedai Tshirt Donan, kita ke Gem gallery. Sebelum dia bawak ko tour dalam kedai, dia suruh ko belajar sejarah gems dulu. Hahahah. Naik laaa keretapi kecik masuk dalam and dengar apo dia nak cerita. Sekejap je pun. Selesai, mari laaa melontar peluru dalam kedai. Macam biasa, sebab duit tak berapa nak ada and ko pun bukan minat mana barang-barang ni, ko pun cuci mata je laaa. Aku dok dalam kejap je, pastu dok lepak luar tunggu budak-budak lain. Lagi satu dalam kedai takleh ambik gambo. Rugi laaa. kalau tak bleh tayang harga cincin ribu riban.


 Naik ketapi thaii. Siap boleh pilih ko nak bahasa apa, BM, BI or Thai.

Seterusnya ke kedai cashnew nut. Aku benornya ingat dia jual kilo ke apa, sekali jual ikut gram and pack kecik-kecik and ada yang dalam tin. Sedia maklum laa kalau dah pack gitu, harga pun up jugak laaa. Gajus ada banyak perisa. Aku beli laa sikit untuk rasa. Beli perasa lain-lain, so boleh merasa sikit sorang.

 Cara-cara ambik kacang gajus. Manual ko.

Sepanjang aku pergi trip ni, gambar makanan memang tak sempat nak ambik. Semua macam phirana, makanan sampai semua tunduk senyap makan. Lunch kami makan di Krua Marina. Makanan akak nora bagi 5 bintang. Sedap menjilat pinggan. Dia punya tomyam memang sedap and tak cukup ko. Macam nak order lagi je.

Sudah makan mari laa berangkat ke hotel. Dari restaurant ke hotel dalam setengah jam or 40 minit kalau tak silap aku.


Masing-masing tak sabar nak rehat dekat bilik. Ko tengok masing-masing dengan plastik besor hasil shopping tak hinggat. Hotel ni aku bagi 4 **. Bilik and bilik air ok. Kolam mandi cun. Cumanya ko takde masa nak ulitised apa yang ada dekat hotel ni. Breakfast pun ada halal and varieties of foods pun ok. Ada masa dalam 2 jam kalau tak silap aku sebelum nak rush dinner di Fantasea and ada show malam tu. Maksudnya petang takde masa nak jalan sekitar hotel. Sempat rehat and mandi saje.


 Semua melepas lelah and sibuk kira thai baht ada balance berapa je.


Bilik ada 2 katil beso. Memang puas hati laa.


Bath tub tu tengok je laa. Nak berendam pun tak sempat.




pool yang beso and cun. Rugi-rugi.

**sambung next entry untuk day 1 nanti. 

Wednesday, December 6, 2017

Kenyir Elephant Village

 Masa balik Terengganu hari tu memang takde plan nak pergi Kenyir. Tapi bila dengar Kenyir dah ada kedai bebas cukai, ko pun macam gatal kaki laa nak mencemar duli ke sana. Aku rasa, aku pernah sekali je jejak kaki ke Kenyir. Tu pun rasanya masa baru siap empangan tu. Dulu siap boleh tengok empangan Kenyir tu. Sekarang tak tahu laa. Bila dah sampai, tercangak-cangak laa cari mana kedai bebas cukainya. Sekali yang ado, 

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Ko nampak khemah putih tu, itu laa kedai bebas cukai ala-ala khemah. Yang ada dalam tu cuma 4 kedai. Aku macam bior betul, penat kut aku datang sekali apo pun takde. Kedai yang ada kedai cekelat, pinggan mangkuk and kedai makan.

Disebabkan takde yang menarik, husband aku decided pergi Kenyir Elephant Village (KEV) ni. Kalau dari tasik kenyir ni dekat je. Yuran masuk pun tak mahal kalau tak silap aku maafkan mokcik sebab dah lupa, almaklum dah lama ,  Luar kawasan banyak patung gajah. Budak-budak dah excited nak tengok. Bila pergi kaunter sekali katenya dah terlepas 1 trip. Kalau nak join pukul 3 nanti pulak. Kalau ko ikut time dia tu, banyak ko boleh tengok misalnya gajah makan, mandi and show. Kalau nak masuk jugak boleh, tapi dapat tengok gitu je laaa.

Kalau dah cengitu, cancel laa masuk. But husband promise nak datang lagi bawak budak-budak ni. Maybe next year la kut. Aku plan nak tido atas bot sehari kat Kenyir tu and then baru pergi KEV tu. Tido dalam bot pun macam menarik sebab dia bawak round satu tasik. Nampaknya kena plan cuti baik-baik laaaaa.

Tengok gambo KEV je laa ek. Kalau aku dah masuk nanti, akan ku update lagi






Tuesday, December 5, 2017

Happy birthday Sarah

Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happyyyyy birthdayyyy to Sarahhhhhh
Happyyyyy Birthdayyyyyy to youuuuuu

Happy birthday Sarah. Semoga menjadi anak solehah, berjaya dunia akhirat, sihat sentiasa and yang paling penting sila laaa kurangkan nangis and manjaaaaa tu. 
Ibu, babah and abang love youuuuuu.





Wednesday, November 29, 2017

WW-25

Bila ada entry WW ni maksudnya kita tak payah nak taip banyak-banyak. Sila laa tengok gambo je.

*
*
*
*

Sarah kena cucuk pensil dengan kawan sekolah. Masa ni tuhan je tau perasaan aku. Dah la melalak je budak ni, bukan nak bagi tau apa jadi. Haishhh.

Family day KKAE ke CH lagi. Kali ni ramai yang tak dapat join. Setiap kali ke CH sure aku akan ingatkan ayoh (atok). Arwah suka sangat pergi sini and selalu kalau datang CH dia akan sponser. Sekarang tinggal mok (nenek) je. Mok pun suka ke CH. Hopefully next year boleh pergi ramai-ramai lagi.

Pikachu merajuk. Susah ini budak. Peluk abang dia claim mak dia sayang abang je and tak sayang dia. Adoiiii. 

Cendol durian kat Shah Alam

Company trip ke Phuket and Krabi. Ye ye aku hutang banyak cerita mcm orang nak baca pun
 



Monday, November 27, 2017

Periuk Nasik

Kisahnya, aku balik kerja macam biasa la, sure nak masakkan. Sampai rumah terus nak masak nasik. Ntah macam mana masa nak bukak periuk nasik tu, sekali patah. Dah tak boleh bukak. Panik jap aku sebabnya budak-budak ni kelaparankan. 

Aku pun try la tanak nasik atas dapur. Gilo ko, seumur hidup aku yang 37 tahun ni, sekali tak penah aku masak nasi atas dapur. So sila laaa terima apa aje hasil yang terjadi dan hasilnya adalah nasi menjadi bubur.

Iye aku tak tipu. Aku malas nak google (nampak nau kebodohan kau nak masak nasik pun nak google) cara masak nasik. Jadinya aku pun try and error. Apa aku buat aku masak api kecik and kacau selalu 🤦‍🤦‍. Lepas tu aku pelik, awat nasik aku makin lama makin macam bubur. Adoiiiiiii. Rupanya nasik dah jadi bubur ko. Dah agak-agak siap aku pun tutup api and berdoa biorlaa dia keras sikit. Sudahnya jadi laa nasik ala-ala bubur. Makan je laaa. Esokan terus beli periuk nasik. Puas hati sebab macam-macam ko boleh masak dengan periuk tu. Ko nak nasik keras ke, nasik lembik ke, crispy ke semua ado 👍😆😆.

Sekarang rajin dengan tak je nak masak. Disebabkan selalu nau masak malam, makanya kami sekeluarga berjaya menternak lemak 🤦‍🤦‍. Haiyaaa. Nasib laaa kann. Takde periuk ko susah, ada periuk pun susah sebab ko makin gemuk. Ye salahkan laaa periuk tu, sedangkan salah diri sendiri. Habis dah cerita pasal periuk. Jumpa di lain hari dan lain cerita

Reunion 2017-Makan lagi

Tora datang lagi dan cerita basi datang lagi. Adoiiiii. Dah nak habis tahun 2017, ko sibuk lagi cerita hal lama. Ceritanya, 3 or 4 tahun sudah dah pernah buat jugak reunion ni. Sebelum ni buat dekat rumah aku. Kali ni kasi tukar, buat dekat rumah mandik. Kalau buat dekat rumah mandik, bleh budak-budak mandi kolam. Kalau tak silap aku start dalam pulul 10 pagi nampak nau dah lama sampai ko lupa.  Makanan semua potluck. Aku bawak roti jala, kem bawak nasik lemak, saadah fahmi bawak nugget and mandik rendang kalau tak silap aku. Sebab makanan banyak nau, makanya idok la kami ni dapat perabihkan and kena laa tapau sikit sorang. Ok malas taip, tengok gambo sudah. Takdo apa nak cerita pun sebab biasa kalau jumpe gini gosip menggosip adalah wojibbbb. So harapnya tahun depan or lagi 2 tahun boleh buat lagi and harapnya semua boleh mai. Maybe tahun lepas ni bleh g johor pulekkk, pergi serang rumah fahmi and Saadah.

Tuan tanah kedaung, Kem and Mandiq


Makanan yang ado


Bapak-bapak, emak-emak and anak-anak


Sesi mandi kolam

Monday, October 2, 2017

Berabuk

Gilolaaaaaa..berapa lama blog ni nak bersawang. Aku baru perasan yang entry Kelantan part 1 and part 2 tu entry pertama aku untuk tahun 2017 😅😅. Lap peluh ko. Gila rajin aku update blog sekarang kan 😄😆.

Sebenarnya banyak je cerita nak letak dalam blog ni. Cumanya masa tak berapa nak ada. Siang kerja and malam masak dan jugak jadi cikgu untuk budak berdua tu. Bila tiba masa nak bukak PC dah pukul 11 malam. Masa tu badan and otak ko pun dah penat macam hape. Kagum aku dengan orang yang masih mampu untuk mengupdate blog. Hehe. Kalau ada yang sudi nak baca lagi blog aku yang tak seindah rupa ni, tunggu laa next entry nanti. Nak kena upload gambar dulu then baru syok nak update.

Jumpe lagi nanti. Babai. 😘😘